Linkuri accesibilitate

„Nicio criză economică sau financiară, niciun război comercial n-au reușit ce a reușit Covid-19” (Viaceslav Negruța/Gazeta de Chișinău)


Autoritățile trebuie să ia măsuri de sprijin inclusiv pentru comercianți și persoanele care activează în bază de patentă de întreprinzător, a declarat expertul Ion Tăbârță pentru Radio Chișinău.

Revista presei matinale, vineri 20 martie 2020
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:39 0:00
Link directEl a subliniat că aceste pături sociale riscă să fie cel mai mult afectate de instituirea stării de urgență: „Este o problemă chiar mai mare decât a mediului de afaceri. „Dar aceste persoane, dacă nu vor activa o lună-două, vor fi puternic afectate. Acestea sunt categoriile sociale nu cele mai privilegiate. Veniturile lor acoperă doar cheltuielile. Iar în condițiile în care nu au venituri, apar probleme serioase”, a subliniat Tăbârță.

Ziarul de Gardă scrie că după nouă luni în care fostul lider al Partidului Democrat a dispărut de pe scena publică, fără a se cunoaște locul aflării acestuia, Ambasada Statelor Unite în R. Moldova confirmă faptul că Vladimir Plahotniuc se află în prezent în SUA. Informația despre faptul că Plahotniuc este în SUA a fost făcută anterior publică și de finul său, deputatul Andrian Candu. Acesta declara că fostul lider al PDM se află în SUA împreună cu familia sa. Vladimir Plahotniuc, soția și cei doi copii ai săi au primit interdicție de a intra pe teritoriul Statelor Unite din cauza „actelor de corupție semnificative” în care a fost implicat fostul lider al PDM, se amintește în material.

Gazeta de Chișinău publică o opinie semnată de Veaceslav Negruță care afirmă că pandemia declarată la nivel internațional practic a paralizat fluxurile economice, comerciale și financiare tradiționale din ultimele decenii. „Nicio criză economică sau financiară, niciun război comercial de până acum n-au reușit ce a reușit Covid-19: izolarea și închiderea hotarelor mai multor țări, printre care lideri economici mondiali, limitarea și restricționarea fluxurilor de oameni și bunuri”, subliniază Negruță. În opinia sa, în astfel de situații statele mai slabe trebuie de urgență să intervină cu diverse solicitări de ajutor și asistență umanitară, materială și financiară. „Totuși Covid-19 demonstrează că societatea noastră e mai presus decât interesele guvernanților”, conchide autorul.

Politologul Dionis Cenușă susține că despre formarea coaliției PSRM și PDM se cunoștea de câteva luni, până când răspândirea virusului a devenit o realitate împlinită. După cum informează TRIBUNA, Dionis Cenușă a scris că, în Romania, a văzut opusul – alegerile anticipate au fost contramandate, chiar dacă picau bine pentru unii, conform sondajelor. „Diferența, este însă că remanierea guvernului la Chișinău nu a implicat costuri, cu excepția celor de imagine, despre care în curând se va uita”, afirmă el. Potrivit lui, panica publică a ascuțit sensibilitatea față de cinismul din politica moldovenească. „Mulți caută vinovați, iar guvernarea este atât de necredibilă că devine primul suspect, orice ar face. Am alarmat despre răspândirea virusului, când acesta își lua avânt în Italia, dar avioanele tot soseau, iar mulți cetățeni mințeau în actele întocmite. Nici guvernarea și nici opoziția, nici alți actori nu au făcut presiuni ca să fie luate măsuri drastice. Acum, în luna martie, acuzațiile sunt lansate strict în direcția guvernării. Evident, ei sunt vinovați, dar nu doar ei, chiar dacă și indirect”, a punctat politologul.

Portalul Deschide.md publică un editorial semnat de Petru Bogatu care scrie că înfrângerea candidaților pro-occidentali și euro-unioniști în alegerile de la Hâncești a fost pe cât de previzibilă, pe atât de logică. „Succesul lor era la fel de neverosimil ca și norocul în viața nătăflețului împrăștiat din comediile cu Pierre Richard”, scrie Bogatu. El scrie că vina pentru eșec este dată acum pe Dodon, pe pandemie, pe dezbinare. Înainte totul era pus pe seama lui Plahotniuc, pe subordonarea politică a puterii judecătorești, pe statul capturat. Justificări se găsesc întotdeauna cu nemiluita, menționează Bogatu.

„Ţara arde, globul arde, dar ei în momentul acesta fac remanieri în Guvern, Parlament”. Declaraţia aparţine liderului Partidului Comuniştilor din Republica Moldova Vladimir Voronin, citat de portalul Adevărul. Totodată, fostul preşedinte spune că Partidul Democrat din Moldova va recurge la toate mijloacele pentru a se menţine la guvernare. „Prin sursele media a trecut aşa o veste care nu prea a fost răspândită, că Pavel Filip şi Dumitru Diacov, nu ştiu cu ce ocazie, să ne prefacem că nu ştim, au vizitat Miami. Ce indicaţii au primit în Miami, ce trebuie să facă şi de ce fac acest lucru, acest nod va fi dezlegat şi vom afla multe lucruri”, a declarat Vladimir Voronin. Aceasta este o trădare din partea lui Pavel Filip şi Dumitru Diacov. Ei s-au înţeles pentru ei, mai departe nu îi interesează nimic”, a adăugat Voronin.

XS
SM
MD
LG