Linkuri accesibilitate

Nimeni nu pare la Chișinău să știe de apropiata vizită a președintelui ucrainean (Agora)


Agora.md publică o declaraţie a preşedintelui Igor Dodon potrivit căreia președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, va întreprinde în această săptămână o vizită la Chișinău. Ar urma să vină miercuri. Nici guvernul, nici alte instituţii nu au anunțat deocamdată nimic despre această vizită, relatează portalul. Igor Dodon spune că ştie despre vizită urmare a unei solicitări pe care a primit-o pentru a pune la dispoziţia celor ce îl vor întâlni pe preşedintele ucrainean, aflat şi el în campanie electroală, garda de onoare. În ce-l priveşte, Igor Dodon spune că nu se va întâlni cu Poroşenko, însă nu din alte motive, ci pentru că „Poroșenko este candidat la alegerile prezidențiale și ca să nu ne amestecăm în treburile interne, noi considerăm că președintele nu trebuie să se întrevadă cu niciun candidat.” Portalul le reaminteşte însă cititorilor săi că pe parcursul mandatului său, președintele Igor Dodon nu a avut nicio deplasare oficială în Ucraina şi nici șeful statului vecin nu a vizitat țara noastră după alegerea lui Igor Dodon.

Într-un editorial pentru cotidianul.md, analistul politic Victor Ciobanu îşi prezintă punctul de vedere despre eventuala excludere din cursă a socialiştilor de către democraţi. Nu se va întâmpla, se declară el convins. PDM nu poate fi interesat de așa ceva pentru că „odată cu dispariția socialiștilor, dispare și acel pericol imaginar (autorul îi spune „lupta continuă cu tancurile rusești de carton”), se prăbușește toată construcția, toată paradigma geopolitică falsă, vândută cu succes atâția ani partenerilor de dezvoltare. Aşadar, Ciobanu crede că, chiar dacă în această săptămână toate tunurile au fost puse pe Dodon și PSRM, toți spoilerii guvernării de diferit calibru – de la liberali la comuniști și până la Șor și Kalinin - au cerut scoaterea socialiștilor din cursă, invocând diferite încălcări ale legislației electorale, care în fond chiar există, PSRM nu va fi scos din competiția electorală. „Dispare și raison d’être al PD ca ultim bastion al acestei fake-lupte. După care va dispărea și PD”, exte explicaţia simplă a autorului.

Politologul Dionis Cenușă face într-o analiză publicată de ipn.md un avertisment opoziției: aşteptările ei faţă de mobilizarea diasporei se lovesc de o realitate severă. Potrivit lui Cenuşă, pe de o parte, autoritățile subordonate Partidului Democrat aplică măsuri preventive pentru a descuraja participarea diasporei la vot – excluderea votanților cu pașapoarte expirate și menținerea numărului de secții de votare la un număr relativ mic, comparativ cu proporțiile diasporei (circa 1 milion), iar, pe de altă parte, activismul politic al diasporei la aceste alegeri pare a fi inferior celui din cadrul prezidențialelor din 2016. Introducerea votului mixt a diminuat în mod obiectiv influența pe care diaspora a început să o conștientizeze și să o însușească odată cu alegerile prezidențiale 2016. Ideea lui Cenuşă e că, în rezultatul complicării deliberate a regulilor de joc de către guvernare, înrolarea diasporei în competiția electorală necesită reînnoirea argumentelor și identificarea unor măsuri de angajare creativă cu diasporă înainte și după alegeri.

Nokta.md relatează că duminică la Istanbul a avut loc o întâlnire a bașcanului Irina Vlah cu diaspora găgăuză. În cadrul întâlnirii, Vlah a chemat direct diaspora să voteze pentru PSRM și să boicoteze referendumul inițiat de PDM. „Veniți și votați. Nu vă temeți, noi ne-am înțeles cu autoritățile turce, nimeni nu va avea de suferit. /.../ Eu m-am adresat președintelui Turciei și președintelui țării noastre să începem negocierile privind anularea deciziilor de deportare (a cetățenilor R. Moldova de etnie găgăuză care au încălcat regimul de ședere în Turcia). Noi am început aceste negocieri. Știți că noi am reușit să-l convingem pe Putin și să anulăm deciziile de deportare a celora care sunt în Rusia. Acum ne vom ocupa de ai noștri din Turcia”, a declarat Vlah citată de portal.

Ziarulnational.md îl citează pe liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, care a declarat că piloții moldoveni, luați ostatici de talibanii afgani acum trei ani și jumătate, puteau fi aduși acasă încă în primăvara trecută, dar președintele Igor Dodon s-ar fi opus. Ar fi dorit că eliberarea acestora să aibă loc în plină campanie electorală, pentru ca Partidul Socialiștilor din R. Moldova să aibă dividende electorale, scrie portalul.

XS
SM
MD
LG