Linkuri accesibilitate

„Nimeni nu vrea să riște acuzația că pune sănătatea românilor în pericol prelungind criza politică” (Dan Tăpălagă/ G4Media)


Revista presei de la București.

Un articol apărut pe site-ul stiripesurse.ro informează despre intenția președintelui Republicii Moldova Igor Dodon de a modifica, după alegerile prezidențiale, Constituția, astfel încât să blocheze orice posibilitate de acțiune a unioniștilor. Dodon e sigur pe victoria sa la prezidențiale, iar teama de acțiunile unioniștilor se justifică prin aceea că ei ar reprezenta o treime din populație. În Constituția țării există articole care suportă interpretări mai laxe în ceea ce privește o eventuală unire cu alt stat: ar fi posibilă prin referendum și asta vrea Dodon să excludă.

Mişcarea politică Unirea din Republica Moldova a reacționat imediat, se mai arată în articol, și l-a avertizat pe președinte „cu sesizarea organismelor internaţionale cu privire la tentativele sale de negare a pluralismului politic, pluralismului de opinie, a libertăţii de exprimare şi a practicii judiciare în legătură cu constituţionalitatea unionismului existentă în Republica Moldova inclusiv pe baza precedentelor CEDO”. În același timp, i se atrage atenția lui Igor Dodon că nu doar Constituția ar trebui modificată, ci și Declaraţia de Independenţă şi Actul Final de la Helsinki, precum şi alte documente internaţionale, „lucru evident imposibil şi chiar fantasmagoric”.

Criza politică din România a intrat într-o altă fază, odată cu apariția unor circumstanțe neașteptate. Dan Tăpălagă vorbește în textul apărut pe G4Media de cele două „lebede negre” care au dat peste cap întreaga strategie a președintelui Klaus Iohannis și a PNL de a se ajunge la alegeri anticipate. E vorba de amenințarea extinderii și în România a epidemiei de coronavirus, exagerată fioros de mass media, și respectiv de decizia ciudată a Curții Constituționale, care, bazându-se nu pe fapte, ci doar pe declarații, l-a obligat pe președinte să desemneze un alt prim ministru în locul lui Ludovic Orban. E ca și cum judecătorii CCR ar fi devenit brusc analiști politici, spune Tăpălagă. „Astfel, următoarea nominalizare pe care o va anunța președintele Iohannis are, teoretic, șanse mai mari să fie votată în Parlament. Nimeni nu mai dorește în acest moment să riște acuzația că pune sănătatea românilor în pericol prelungind criza politică la nesfârșit. (...) Primul infectat de coronavirus, o singură victimă și va fi aruncată de PSD și de presa lor instantaneu în brațele guvernului suspendat și în cârca președintelui Iohannis”.

Ion M. Ioniță explică în Adevărul cum a ajuns România într-o asemenea încurcătură politică: prin naivitate politică, prin necunoașterea în toate dedesubturile a prevederilor Constituției. Totul s-ar fi bazat pe un calcul greșit. Ceea ce ar fi fost de preferat să facă guvernul Ludovic Orban ar fi fost „Să guverneze bazându-se pe o majoritate obţinută în Parlament după căderea guvernării PSD. În acel moment, PNL avea puterea de negociere pentru a menţine în sprijinul guvernului masa de parlamentari atrasă întotdeauna de perspective mai favorabile”.

Ioana Ene-Dogioiu, de la ziare.com, nu crede că bătălia pentru anticipate a fost abandonată. Prin depunerea mandatului de premier desemnat de către Ludovic Orban, consideră că președintele Klaus Iohannis încearcă să impună interpretarea că o primă procedură de a instala un nou guvern s-a închis, prin nevotarea în termen de 15 zile a cabinetului propus de Orban, și că ar mai fi nevoie doar de una singură, care să eșueze, iar apoi s-ar putea face anticipate.

XS
SM
MD
LG