Linkuri accesibilitate

„No pasarán!" Cum Europa nu are o politică migratorie


Migranți la punctul de frontieră Pazarkule din Edirne, în drumul lor dinspre Turcia către Europa, 4 martie 2020
Migranți la punctul de frontieră Pazarkule din Edirne, în drumul lor dinspre Turcia către Europa, 4 martie 2020

Grecia și Turcia se acuză reciproc de violențe asupra migranților și, în cazul Greciei, Atena acuză Ankara de răspândirea de fake news, după ce autoritățile turcești au anunțat că poliția greacă ar fi folosit muniție reală.

"No pasarán!": cum Europa nu are o politică migratorie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
Link direct



Turcia a anunțat joi că desfășoară 1.000 de militari la frontieră pentru a împiedica revenirea migranților care au fost lăsați să treacă în Grecia, iar ministrul de interne Suleyman Soylu a afirmat că poliția greacă a rănit 164 din aceștia. Ministrul Soylu a spus că Turcia va depune din pricina aceasta o plângere împotriva Greciei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Grecia respins până acum 35 000 de oameni, au spus autoritățile joi, care încearcă să treacă, de duminică încoace, frontiera terestră din apropiere de Edirne / Adrianopole. Atena a anunțat pe 1 martie că nu va mai accepta vreme de o lună nici o singură cerere de azil, ceea ce este împotriva dreptului internațional și a atras criticile agențiilor umanitare.


Grecia și UE acuză Turcia de cinism și șantaj pentru felul în care lasă refugiații să treacă, în ciuda unui acord cu UE în urmă cu exact patru ani, în martie 2016, prin care Ankara se angaja, contra plată, să servească de stavilă.

Vladimir Putin (dreapta) și Recep Tayyip Erdogan, Moscova, 5 martie 2020
Vladimir Putin (dreapta) și Recep Tayyip Erdogan, Moscova, 5 martie 2020


Turcia s-a plâns sistematic de lentoarea plăților UE, care în decembrie depășiseră 3 miliarde de euro. Acum însă Turcia, care are pe teritoriul său 3,6 milioane de refugiați, spune că nu poate primi mai mulți, mai ales că o masă importantă de oameni se pregătesc să fugă din nordul Siriei. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan se află de altfel joi, la Moscova pentru a discuta cu Vladimir Putin despre situația din Siria, unde cele două țări au ajuns la limita confruntării directe.

Autoritățile turce sunt chiar acuzate că au închiriat autobuze pentru a duce refugiații până la granița cu Grecia. De asemenea, unii încearcă pe mare, pentru a debarca pe insule. În insula Lesbos, în lagărul de refugiați din Moria se îngrămădesc deja 19 000 de oameni pentru 2840 de paturi.

La Bruxelles, autoritățile UE afirmă că sunt împreună cu Grecia, « scutul » Europei, cum a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.


Joi are loc la Bruxelles o reuniune extraordinară a Comitetului Parlamentului European pentru Justiție și Afacerile interne, destinată întăririi granițelor, iar membrii formațiunilor de stânga, precum ecologiștii, germanii Die Linke și chiar grecii din Syriza au reacționat cu indignare la măsurile propuse, printre care o mai mare prezență a agenției europene pentru paza frontierelor, Frontex. Aceste măsuri fiind pur represive, spun ei, ele neagă dreptul de azil și eșuează în a oferi o soluție umanitară situației din Grecia.

Cornelia Ernst (Die Linke, Germania) a spus că: „A închide frontierele cu sârmă ghimpată și gaze lacrimogene nu reprezintă o reacție la o criză umanitară, ci sunt un rușinos act de violență împotriva celor care caută protecție."

Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis, Ursula von der Leyen, Charles Michel și David-Maria Sassoli într-un avion care survolează zona de frontieră
Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis, Ursula von der Leyen, Charles Michel și David-Maria Sassoli într-un avion care survolează zona de frontieră


Ceea ce se petrece la granițele Greciei arată că, în ciuda afirmațiilor oficiale, Europa nu are o politică migratorie. Ceea ce ar trebui, ar fi o strategie comună, iar nu a lăsa în continuare sarcinile practice în seama Greciei și Italiei. Sigur, au fost deblocate sume importante: 750 de milioane euro pentru a face față problemei, dar asta se anunță a fi tot o măsură pur cosmetică, de zugrăvire în culori liniștitoare a robinetului migrației, care picură din ce în ce mai îngrijorător.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG