Linkuri accesibilitate

Noaptea de Revelion: între omenie şi dezumanizare


Troleibuze decorate de sărbători, pe străzile Chișinăului în noaptea de Revelion
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:31 0:00

Troleibuze decorate de sărbători, pe străzile Chișinăului în noaptea de Revelion, 31 decembrie 2020.

Realitatea (mai puțin umanistă) cu amănuntul, comentată de scriitorul Iulian Ciocan.

Noaptea de Revelion: între omenie şi dezumanizare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00

În mesajul său adresat cetățenilor în noaptea de Revelion, Maia Sandu a spus că în anul 2020 “oamenii din Moldova au dat dovadă de multă omenie”. E de presupus că proaspăta preşedintă a fost sensibilizată de rezultatele alegerilor prezidenţiale, căci imediat după această constatare, în Chişinău, omenia a fost spulberată de un soi de dezumanizare deşănţată. Un dezmăţ cu focuri de artificii a învăluit întreaga urbe de pe malurile Bîcului.

În apartamentul meu au început să zăngănească geamurile, iar zgomotul produs de jerbele de flăcări colorate m-a asurzit. Nu ştiam unde să mă ascund, cum să scap de acest dezmăţ. Înţeleg că sosirea Anului Nou presupune un soi de veselie, dar şi această veselie ar trebuie să aibă nişte limite, limitele omeniei, ca să mai folosim o dată cuvântul Maiei Sandu.

Mă uitam la oamenii care lansau focuri de artificii lângă blocul meu şi mi-am dat seama că aceşti oameni nu ştiu ce înseamnă contextul. Ei consideră că cel mai important lucru e bucuria lor, iar liniştea altora e un fleac. E ucisă o pasăre de aceste focuri de artificii? Asta nu-i interesează pe petrecăreţi. E tulburată liniştea unor vecini vârstnici sau bolnavi? Asta nu-i interesează pe moldovenii petrecăreţi! Încep să behăie alarmele maşinilor din cartier? Asta nu-i interesează pe petrecăreţii incisivi! Cineva chiar atunci luptă în spital cu nemilosul coronavirus? Petrecăreţii nu ştiu ce e solidaritatea şi bunul-simţ! Veselia lor nu ţine cont de pandemie. E criză şi moldovenii nu au suficienţi bani? Petrecăreţii au mii de lei pentru focuri de artificii!

Aste o fi omenia invocată de Maia Sandu? Cu certitudine, nu. Acest dezmăţ mă înrăieşte şi mă face să-i privesc pe concetăţeni ca pe nişte duşmani. E o dovadă în plus că nu formăm o comunitate. Nimeni nu are dreptul să-mi zguduie casa chiar şi în noaptea de Revelion! Conducătorii moldoveni se gândesc la asta? Cât timp vom mai tolera răcnetele diabolice şi focurile de artificii asurzitoare dintre ani?

XS
SM
MD
LG