Linkuri accesibilitate

Noi sancțiuni europene țintite împotriva unor oficiali ruși implicați în cazul Navalnîi


Colonia penitenciară nr.2 din Pokrov, regiunea Vladimir , unde se pare că a fost transferat opozantul Alexei Navalnîi, condamnat la doi ani și jumătate închisoare.
Colonia penitenciară nr.2 din Pokrov, regiunea Vladimir , unde se pare că a fost transferat opozantul Alexei Navalnîi, condamnat la doi ani și jumătate închisoare.

Statele membre din Uniunea Europeană au oficializat luni sancțiunile împotriva a patru înalți funcționari ruși implicați în arestarea opozantului rus Aleksei Navalnîi și în reprimarea participanților la protestele pașnice pro-Navalnîi din ianuarie.

Principiul acestor sancțiuni țintite - interdicția vizelor și înghețarea bunurilor din UE - a fost decis în cadrul unei reuniuni a miniștrilor europeni de externe pe 22 februarie iar ambasadorii celor 27 de state membre au formalizat luni sancțiunile.

Potrivit unor surse europene, personalitățile sancționate sunt Aleksandr Kalașnikov, director al serviciilor penitenciare, Aleksandr Bastrîkin, responsabil al Comitetului rus de anchetă, Igor Krasnov, procuror general, și Viktor Zolotov, șef al Gărzii naționale a Rusiei. Numele lor urmează să fie publicate marți în Jurnalul oficial al UE.

Adjunctul ministrului rus de externe, Aleksandr Grușko, a afirmat că țara sa va răspunde, "bineînțeles", sancțiunilor UE.

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost transferat la sfârșitul lui februarie într-o colonie penitenciară din apropierea Moscovei pentru a-și ispăși pedeapsa primită la revenirea sa în Rusia, la sfârșitul lunii ianuarie.

În vârstă de 44 de ani, Navalnîi a fost arestat pe un aeroport din apropierea Moscovei, la revenirea sa din Germania, pe 17 ianuarie. A fost condamnat la peste doi ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea controlului judiciar, dar spune că dosarul a fost fabricat la comandă politică.

Statele Unite se pregătesc de asemenea să impună sancțiuni Rusiei pentru tentativa de otrăvire a lui Navalnîi, care a avut loc anul trecut în august, în Siberia. Departamentul de Stat american a confirmat pentru Europa Liberă această intenție dar a refuzat să dea amănunte înainte de un anunț oficial.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG