Linkuri accesibilitate

Nou protest duminical în Belarus


Minsk, 8 noiembrie 2020

Protestatarii anti-guvernamentali s-au adunat la Minsk la 8 noiembrie, în cea de a 13-a duminică consecutivă de proteste, cerând demisia lui Alexandr Lukașenka și alegeri noi, pe fondul tulburărilor de stradă fără precedent de după scrutinul prezidențial din R. Belarus din 9 august. Participanții la demonstrația intitulată „Marșul democrației” fluturau steaguri alb-roșii și purtau umbrele, devenite simboluri ale opoziției. Polițiștii erau prezenți în număr mare în centrul Minskului, iar forțele de securitate au reținut câțiva oameni chiar înaintea începutului demonstrației.

Mai târziu, gruparea pentru drepturile omului Viasna a dat publicității o listă cu 328 de persoane care ar fi fost reținute duminică de poliție la Minsk și în alte orașe, ca Homel, Vitebsk și Jlobin. Gruparea a spus că mulți dintre cei reținuți au fost puși între timp în libertate.

A fost restrâns în capitala belarusă, începând de dimineață, accesul la internetul mobil. Câteva stații de metrou s-au închis cu o oră înaintea manifestației, fiind invocată „siguranța pasagerilor”. Noile proteste vin după ce poliția a reținut zeci lucrători medicali la un protest neautorizat împotriva lui Lukașenka, ținut în ajun. Liderul de la Minsk este criticat aspru de medici și de mulți locuitori pentru că a respins chemările la impunerea de restricții menite să împiedice răspândirea coronavirusului de tip nou.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG