Linkuri accesibilitate

Noul Cod Vamal a fost votat de Parlamentul de la Chișinău


Noul Cod Vamal, care urmează să intre în vigoare în ianuarie 2023, a fost votat în lectura a treia, care este și lectura finală, de către parlamentarii de la Chișinău. Noile prevederi derivă din necesitatea executării angajamentelor asumate de Republica Moldova prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, fiind și una dintre condiționalitățile realizării angajamentelor în cadrul Acordului de Împrumut privind programul de asistența macrofinanciară excepțională Omnibuz, informează agenția IPN.
Noul Cod prevede posibilitatea existenței magazinelor duty-free doar în aeroporturi, porturi, la bordul aeronavelor și navelor. O parte din magazinele duty free din zona de frontiera terestră își vor înceta activitatea la expirarea licenței, și anume la data de 22 decembrie 2022.
Documentul prevede aplicarea garanțiilor de stat pentru agenții economici înregistrați până la data intrării în vigoare a Codului Vamal în zonele economice libere, Portul Internațional Liber „Giurgiulești” și Aeroportul Internațional Liber „Mărculești”, în conformitate cu prevederile actelor ce reglementează zonele respective. Garanțiile respective vor fi extinse și asupra agenților economici care se vor înregistra în perioada 1 ianuarie 2023 – 1 septembrie 2024.
Primul Cod Vamal a fost adoptat în anul 1993. În 2000 a fost adoptat noul Cod Vamal, precum și Legea la serviciul în organele vamale, scrie IPN.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG