Linkuri accesibilitate

„Nu prea ieftin ne vinde Dodon?”(Ion Sturza/ANTICORUPȚIE)


Revista matinală a presei.

  • Covid, fieful tău e Moldova!!!
    Așteptați

    Nici o sursă media

    0:00 0:01:51 0:00
    Link direct

    ANTICORUPȚIE preia o reacție de pe blogul omului de afaceri Ion Sturza, în trecut (1999) premier al Republicii Moldova, care scrie că „anunțul președintelui Putin că Federația Rusă va acorda un ajutor umanitar agricultorilor moldoveni în valoare de 5 milioane de euro (500 de milioane de ruble) i-a făcut pe mulți să leșine de emoții”. Mulțumindu-i ironic lui Putin „și pentru puțin”, Sturza menționează că „doar din suprataxarea la gaz, rușii au făcut profit de minimum 150 de milioane de euro în ultimii doi ani. Unde mai pui că prin devalorizarea rublei exportatorii moldoveni au avut pierderi de zeci de milioane?! Și da, gastarbeiterii moldoveni, sute de mii, muncesc pe salarii mizere în Rusia-matușka!”. „Cine pe cine ajută, domnilor?! Sau ați uitat cum „fratele mai mare” v-a trăsnit de sute(!) de milioane în crize și embargouri?!”, se mai întreabă fostul premier. „Ce mai miră și întristează – mai scrie Sturza - e faptul că, deși Occidentul a pus la dispoziția moldovenilor doar în ultimul an în formă de ajutor direct și credite concesionale peste 500(!) de milioane de dolari, nimeni la Chișinău nu leșină”. El se întreabă în final dacă mai „e capabil cineva la Chișinău să facă o așa analiză și să explice oamenilor? Nu ca un demers antirusesc! Ca un gest de normalitate. Să nu pună botul pe tot felul de propagandă de doi bani?!”.
  • COTIDIANUL îl citează pe liderul formațiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi, care a susținut într-o conferință de presă că afaceristul Vladimir Plahotniuc, fostul lider fugar al PDM, despre care se știa că se află în Turcia, și-ar fi procurat bilet de avion cu destinația Cipru. Politicianul a precizat, însă, că nu știe deocamdată dacă Plahotniuc a și plecat. Renato Usatîi a fost primul care anunțase că Vladimir Plahotniuc a părăsit SUA și s-ar afla în Turcia. „Când am spus că /.../ e în Turcia, nimeni nu a crezut. Mai mult, avocatul său spunea că sunt afirmații declarative. Doar că, s-a adeverit”, a precizat Usatîi, susținând că are surse credibile de informații.
  • MOLD STREET citează un comunicat în care MAI precizează că deține de mai mult timp informații despre faptul că Vladimir Plahotniuc a părăsit SUA și s-a aflat în Turcia și România. Totodată, MAI susține că scurgerile de informații în presă și declarațiile unor politicieni la acest subiect (Renato Usatîi – n.r.) „ar putea afecta grav procedurile de extrădare”. „Pentru a nu împiedica acțiunile de identificare și reținere (a lui Plahotniuc – n.r.) a fost necesar ca aceste date să nu apară în spațiul public”, iar „din cauza unor declarații ale politicienilor și informațiilor apărute mass-media, acțiunile instituțiilor de drept din țara noastră au fost periclitate, iar acest fapt complică procesul de căutare”, mai notează comunicatul citat. Potrivit MAI, „Biroul Interpol de la Chișinău a expediat încă o solicitare oficială, iar la acest moment așteptăm un răspuns din partea instituțiilor abilitate din Turcia, prin care să ni se comunice dacă Vlad Plahotniuc nu a părăsit această țară”.
  • Prezent în platoul TV8, Lucian Rogac, avocatul oligarhului Vladimir Plahotniuc, a declarat că clientul său „este relaxat”. Avocatul nu a putut să confirme, dar nici să infirme că Plahotniuc se află pe teritoriul Turciei. El spune că a discutat cu clientul său marți, inclusiv despre cererea de extrădare a procuraturii de la Chișinău. „I-am comunicat informația apărută în presă. El a aflat-o de la mine. El a fost mirat. Urmează să așteptăm rezultatul solicitării date (de extrădare – n.r.) de la autoritățile din Turcia, dacă este legitimă, dacă este oportună executarea acesteia”, spune Rogac. Tot el a spus că Plahotniuc va fi gata să colaboreze cu organele din Turcia în cazul în care va fi pornit procesul de extrădare.
  • NEWSMAKER scrie că autoritățile locale din unele sate în care urmează să fie deschise secții de votare pentru rezidenții autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene refuză să ofere CEC încăperi și să delege membri în birourile electorale. Refuzul este justificat cu rațiuni de siguranță anti-epidemică. Citat de portal, Alexandru Slusari, vicepreședintele Platformei DA, a declarat că autoritățile locale nu pun la îndoială dreptul CEC de a deschide secții de votare, „dar nimeni nu poate obliga un consiliu local să ofere imobile aflate în gestiunea administrației locale”. Potrivit lui Slusari, „acum, luând în considerație epidemia de coronavirus și ținând minte cum la alegerile din 2019 alegătorii din Transnistria erau aduși în masă, mulți se tem pur și simplu. Și nu este vorba de vreo transnistrio-fobie, ci de frica de a se infecta”.
  • Ex-ministrul Apărării, Viorel Cibotaru, expert în domeniul apărării, afirmă la RADIO CHIȘINĂU că scopul unei vizite făcută de ambasadorul SUA, Dereck Hogan, la Ministerul Apărării nu a fost unul de curtoazie, ci mai degrabă de a aminti despre angajamentele neonorate ale R.Moldova în cadrul programelor de cooperare militară. Cibotaru atenționează că în discuția pe care diplomatul american a purtat-o cu ministrul Apărării se face referire foarte clar la neîndeplinirea obligațiunilor asumate privind construirea la Bulboaca a unui centru de pregătire a militarilor moldoveni pentru participarea la operațiuni de menținere a păcii. „Eu cred că faza practică a relațiilor cu Statele Unite care se reflectă în multiple programe de cooperare sunt, practic, înghețate. Probabil, parțial și din cauza pandemiei au fost restrânse contactele, exercițiile și alte activități planificate, dar și din nedorință guvernării socialiste și democrate de a intensifica sau cel puțin de a explora acele programe la care Republica Moldova a aderat și a beneficiat”, spune expertul.
  • ZIARUL NAȚIONAL scoate în evidență câteva afirmații ale președintelui PDM Pavel Filip în cadrul briefingului susținut de acesta. „Împreună cu oamenii din echipele noastre din teritoriu vom decide cum va acționa PD în ajunul primului tur și turului II al alegerilor prezidențiale. Vom decide și vom întreba cum evaluăm exponenții noștri în Guvern și dacă vom continua să ne aflăm la guvernare. Vom întreba cum va acționa PD după alegeri, inclusiv în contextul unei reconfigurări politice sau a unor eventuale alegeri parlamentare anticipate”, a declarat Pavel Filip. El – cum notează portalul – a recunoscut că, practic, coaliția PSRM – PD nu mai există. „Această coaliție este șubredă, la limită. Eu sunt mândru de exponenții PD din Guvern. În acest moment de criză pentru țară... noi de asta am și venit (în coaliție). Este pandemie, secetă... este mai ușor să stai într-o parte și să critici, dar e mai complicat să muncești. Ne facem lucrul bine și nu înseamnă că am deviat de la viziunile partidului. Atât timp cât va exista o majoritate de voturi, atât timp cât vom simți că suntem utili în această echipă guvernamentală și atât timp cât vom simți că putem aduce acest echilibru, ne vom aduce aportul pentru a face ceva în aceste momente de criză”, a mai spus Filip, citat de portal.
XS
SM
MD
LG