Linkuri accesibilitate

Nu s-a reușit transferul de popularitate de la Maia Sandu către alți lideri ai partidului (Mădălin Neșcuțu/Veridica.ro)


Noutăți în presa din România.

Presa din România: Negocieri la Chișinău înaintea alegerilor anticipate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:28 0:00

Site-ul G4Media informează despre decizia Partidului „Acțiune și Solidaritate” și a Platformei „Demnitate și Adevăr” de a nu se ataca reciproc în campania electorală pentru legislativele anticipate, urmând ca după alegeri să poată forma o coaliție de guvernare. Veridica.ro prezintă mai în detaliu situația în principalele zone doctrinare. Sondajele sunt promițătoare pentru PAS, dar, scrie Mădălin Necșuțu, încă nu s-a reușit transferul de popularitate de la Maia Sandu, care este acum șeful statului, către alți lideri ai partidului. Legat de înțelegerea cu Andrei Năstase, veridica notează că Maia Sandu l-a îndemnat să se alieze cu partidele unioniste, care altfel nu au șanse să intre în Parlament. Cert este că, pe această zonă, a intrat în joc și AUR (Alianța pentru Unirea Românilor), care s-a înregistrat legal în Republica Moldova. Pe stânga, procesul de coagulare e mult mai avansat. Deja Igor Dodon și Vladimir Voronin au îngropat securea războiului și vor merge în bloc la alegeri. Partidul Nostru, al lui Renato Usatîi, e deja foarte vizibil, liderul lui speră să repete succesul de la prezidențiale. Usatîi le promite moldovenilor că „va face un «Mossad» care să rezolve problemele țării sub toate aspectele”. Își va alipi partidul Patria Rodina, poate și Partidul Congresul Civic, condus de Mark Tkaciuc. Vor curge bani în campanie din direcția Ilan Șor și Plahotniuc. Cel dintâi vorbește chiar despre întoarcerea în țară cu tot cu „miliardul furat”! Același articol se referă și la degradarea progresivă a partidelor unioniste, „reprezentate, spune autorul, de lideri corupți și dispuși la compromisuri mari”.

Miniștrii de externe din Uniunea Europeană au luat act de această amenințare

Pe site-ul ziare.com se scrie despre lista statelor „neprietene”, întocmită dar încă necomunicată de Vladimir Putin. Însă televiziunea de stat rusă déjà a „scăpat” câteva exemple: „Ucraina, Polonia, Republica Cehă, Georgia și cele trei state baltice, precum și principalii adversari occidentali, Statele Unite și Regatul Unit”. Țările care se vor regăsi pe listă vor avea probleme cu funcționarea ambasadelor lor la Moscova. Rușii intenționează să retragă personalul local, fără de care nu se poate lucra : e vorba de ruși angajați ca traducători, soferi, gradinari. Miniștrii de externe din Uniunea Europeană au luat act de această amenințare pe care o consideră în afara Convenției de la Viena privind relatiile diplomatice.

Se împlinesc azi 100 de ani de la înființarea Partidului Comunist Român, cel puțin ținând cont de „data de naștere” asumată de comuniști, scrie pe republica.ro istoricul Andrei Muraru, care spune că adevărul istoric e cam altul : pe 11 mai 1921 ar fi avut loc congresul de înființare, însă „autoritățile au intervenit în forță la București pentru dispersarea și arestarea militanților, considerați fanatici ai bolșevismului, judecați mai apoi pentru complot într-un mare proces în Dealul Spirii”. Ministrul de interne de atunci, Constantin Argetoianu, avea să declare încrezător : ”Pot să dau plăcuta asigurare că s-a terminat cu comunismul în România”. Comuniștii aveau să i-o plătească crunt după preluarea puterii cu sprijinul unic al tancurilor sovietice : Argetoianu a fost arestat fără proces și a murit în 1955 la Sighet. PCR a fost partidul cu cea mai lungă guvernare : „peste patru decenii neîntrerupte”. „Când privim astăzi cu jenă la statisticile europene, să ne amintim totuși, spune el, cine ne-a lăsat o țară care arăta ca după un cataclism când comunismul s-a prăbușit”.

XS
SM
MD
LG