Linkuri accesibilitate

„Nu vă concentrați pe oameni, nu-i expuneți. Virusul trebuie urmărit, nu oamenii”(Media-Azi.md)


Andrei Andrievski scrie, pe Ava.md că pandemia de coronavirus a devenit un test atât pentru puterea, cât și pentru opoziția din R.Moldova. El constată că, în final, pentru epidemie nu a fost pregătit nimeni. „Nici puterea, nici opoziția și nici cei care imită societatea civilă. Iar dacă țara va trece de această etapă cu pierderi relativ reduse, atunci puterea ne va asigura că acesta este meritul ei, opoziția va spune că se afla în prima linie, pentru a determina puterea să lucreze, iar „societatea civilă” le va da dreptate sau unora, sau altora, în funcție de propria orientare. În realitate, însă, dacă vom supraviețui, asta se va întâmpla în pofida tuturor și nu datorită lor”, încheie Andrievski.

Într-un editorial pentru Cotidianul.md, Valeriu Pașa se întreabă: „Cine ne va ajuta să trecem de pandemie?”. El precizează că nu se referă la tratamentele medicale, ci la de unde obținem resursele atât de necesare pentru a: 1. Opri și lichida epidemia în interiorul R.Moldova; 2. Pentru a ajuta cetățenii și mediul de afaceri să facă față crizei economice și sociale aferente pandemiei. „R.Moldova și România, respectiv UE au de la 700 la 900 mii cetățeni comuni. Ce înseamnă aceasta? Asta înseamnă că în momentul în care țările UE vor soluționa pandemia, vor fi extrem de interesate ca în Republica Moldova să fie la fel”, subliniază autorul.

Deschide.md îl citează pe expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, potrivit căruia decretarea stării de urgență în R.Moldova în contextul pandemiei de coronavirus, care implică și limitarea activității economice și restricționarea frontierelor, creează premise favorabile pentru ca statul să se apropie de cea de-a patra criză valutară din istoria sa. El amintește că prima criză de acest gen pe care a cunoscut-o R. Moldova s-a produs în anul 1998, urmată de cea din 2009, apoi din 2014 și 2015. Ioniță spune că sunt câteva aspecte care motivează această previziune. Este vorba despre reducerea exporturilor, despre o posibilă scădere a remitențelor de peste hotare, dar și plecarea capitalului străin din R.Moldova.

Portalul Media-azi.md formulează 11 sfaturi pe timp de pandemie pentru jurnaliști. „Informarea la minut despre un virus despre care în continuare nu știm suficient de multe și conlucrarea cu autorități care nu știu cum să comunice eficient transformă misiunea jurnaliștilor într-o muncă și mai grea și cu riscuri mai mari de erori”, menționează Irina Papuc, jurnalistă specializată în domeniul medical. „Nu vă umiliți cititorii/telespectatorii”, „Evitați să puneți oamenii în situații jenante”, „Nu vă concentrați pe oameni, nu-i expuneți. Virusul trebuie urmărit, nu oamenii”, sunt doar câteva din sfaturile ei pentru colegi.

Portalul specializat pe teme economice Mold-street.com a realizat un reportaj despre impactul pandemiei asupra economiei R.Moldova, constatând că sănătatea economiei moldovenești este pusă la grea încercare de virusul COVID-19. „Coronavirusul a intrat deja în mădularele întreprinderilor mici și mijlocii și agravează situația de la o zi la alta. Diferența este că, în cazul economiei, rata de mortalitate va fi cu mult mai mare. Companii de transport, agricultura, turismul și industria ușoară sunt doar câteva dintre domeniile de activitate sufocate de temutul virus. Aceste așteaptă o gură de oxigen de la stat, iar Guvernul, deocamdată, întârzie să pună în aplicare o strategie de amortizare a efectelor pandemiei”, subliniază Mold-Street.com.

Portalul de limba rusă Newsmaker.md publică un foto-reportaj de la Comrat, unde jurnaliștii au căutat să afle cum s-a schimbat principalul oraș din Găgăuzia, dacă pot fi găsite măști la farmacie și ce cred locuitorii despre coronavirus. Portalul observă că, după instituirea stării de urgență, străzile au devenit pustii, în centrul orașului poți întâlni doar rari trecători, iar copii - deloc. Corespondentul NewsMaker.md remarcă, însă, întâlnirea cu o femeie, care purta cu ea o nuia lungă, pentru a nu lăsă pe nimeni mai aproape de ea în timp ce a ieșit să retragă niște bani de la bancomat.

Săptămânalul de investigații Ziarul de Gardă redă povestea unui moldovean din Italia (aproape) tratat de coronavirus. Bărbatul originar din Șerpeni, Anenii Noi în vârstă de 45 de ani, COVID-19 este o realitate cu care trăiește deja de o lună, notează publicația. Istoria a început pe 24 februarie, când a mers la muncă la o fabrică din Brescia, dar toată ziua s-a simțit obosit. „Pentru mine, pericolul e în urmă, dar stau în casă pentru a-i proteja pe alții”, spune el, fiind acum în carantină, împreună cu soția, cu care stau în camere diferite, ambii cu măști și mănuși, și comunică prin telefon.

XS
SM
MD
LG