Linkuri accesibilitate

„De ce se zbate atâta lume să o pună pe Kovesi procuror șef european” (Alexandru Lăzescu/ newsweek.ro)


Revista presei de la București.

În revista newsweek.ro, Alexandru Lăzescu caută răspuns la întrebarea de ce se zbate atâta lume ca să fie numită Laura Codruța Kovesi în postul de procuror general european. Numirea ei pare deja sigură, în ciuda alarmelor false răspândite încă de Antena 3, notează Lăzescu. Și n-ar avea cum să nu fie de vreme ce, consideră analistul, Kovesi convine tuturor: pe de o parte „are o bună reputaţie construită cu un PR remarcabil în exterior, provine din Est - deci dă mai bine să facă astfel de anchete cineva din Europa de Est - şi, din ceea ce am văzut, va răspunde fără probleme la «sugestiile» care i se vor face de către cei care i-au oferit poziţia”.

Teoria lui Alexandru Lăzescu este că procurorii aflați în subordinea Laurei Codruța Kovesi vor cam avea de anchetat mai ales în țările estice, deși și Italia derapează în multe lucruri. De ce e nevoie de o asemenea funcție? Pentru că condamnările privind independența justiţiei în Polonia, „de altfel destul de forţate, spune Lăzescu, nu au mari consecinţe concrete. Dacă însă trimiţi nişte procurori să ancheteze cazuri suspecte legate de fondurile europene, poţi utiliza acest pretext să blochezi fondurile pentru ţara respectivă”. Una peste alta, analistul din care am citat crede că asta va adânci tensiunile între Vest și Est. Iar Europa n-ar prea avea nevoie de așa ceva în actuala „situaţie geopolitică fluidă şi periculoasă”.

În aceeași publicație, Silviu Sergiu constată întețirea atacurilor la adresa lui Dacian Cioloș. „Pare că fostul premier este un pericol letal pentru foarte mulți din politică, dacă judecăm după energia consumată pentru macularea imaginii sale. Suntem în plină campanie a adversarilor lui Dacian Cioloș de a demonstra că nu este decât băiatul de mingi al președintelui Franței, Emmanuel Macron”.

Cine îl atacă pe Cioloș ? Mai întâi cei exasperați de perspectiva ca fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție să ajungă în această funcție nou înființată. Alții sunt iritați că numirea ei va fi capitalizată de Dacian Cioloș, care a făcut lobby pentru ea. Printre aceștia, susține Silviu Sergiu, se regăsesc Dan Barna, liderul Uniunii Salvați România și președintele Klaus Iohannis, și, culmea, amândoi își exprimă opiniile la Antena3 (Iohannis, prin intermediul lui Rareș Bogdan). Postul vehiculează sintagma „premierul GRIVCO” și jurnalistul Newsweek se teme că ea ar putea „prinde”.

Gaz peste foc, la sfârșitul săptămânii trecute, Cristian Tudor Popescu a refăcut pe site-ul republica.ro „filmul” demiterii Laurei Kovesi de la DNA, arătând că un rol însemnat l-a jucat atunci Klaus Iohannis. Mircea Morariu reia chestiunea astăzi într-un articol apărut pe contributors.ro.

Ioana Ene-Dogioiu scrie la ziare.com despre candidatura la prezidențiale din partea USR și PLUS: Dan Barna, dar în tandem cu Dacian Cioloș pe poziția de premier. O alegere bună, pentru că Cioloș este europarlamentar și nu e de presupus că ar fi mare amator de o campanie susținută, în timp ce Dan Barna este. Problema lui, susține jurnalista, este că nu a comunicat pentru ce candidează. În lipsa unei schițe de viziune prezidențială, poate părea „o candidatură de dragul candidaturii”. De altfel, pronosticul Ioanei Ene este că prezidențialele din toamnă vor fi o rundă electorală neinteresantă.

XS
SM
MD
LG