Linkuri accesibilitate

Numirea ministrului apărării


Generalul Lloyd Austin, numit să fie următorul Ministru al Apărării în viitoarea administrație Biden.
Generalul Lloyd Austin, numit să fie următorul Ministru al Apărării în viitoarea administrație Biden.

Noul președinte ales, democratul Joe Biden este pe punctul de a-și definitiva echipa cu care va începe mandatul din 20 ianuarie. Dar au apărut și primele provocări:

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00
Link direct

De când președintele ales Joe Biden l-a nominalizat în funcția de Ministru al Apărării pe generalul în retragere, Lloyd Austin se fac auzite critici, în Partidul Democrat, legate de încălcarea principiului controlului civil asupra armatei.

Sprijinitori ai lui Biden i-au comunicat acestuia că ar putea să apară problema cu confirmarea generalului în Senat pentru ea ar fi nevoie ca Congresul să ridice o interdicție ca un militar să preia funcția la mai puțin de șapte ani de la retrgerea din armata activă.

Actualul președinte, Donald Trump a procedat și el la fel când l-a numit pe generalul James Mattis, la conducerea Pentagonului. Viitoarea purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki a scris pe tweeter ca atât Biden cât și Austin sprijină controlul civil asupra forțelor armate.

Joe Biden consideră că Austin este candidatul potrivit. Senatorul democrat Jack Reed a spus că este responsabilitatea noii administrații să găsească un candidat bine calificat pentru funcție, adăugând însă că preferințele se îndreaptă către cineva care să un se fi retras din armată, doar de curând. Reed – care conduce minoritatea democrată din Comisia pentru Servicii Armate – a votat după multe ezitări pentru Matis în 2017, spunând atunci că se va opune unei excepții pentru viitori candidați.

Senatoarea democrată Tammy Duckworth, care a luptat în Irak, a declarat că Austin este un candidat excelent dar că nu va vota pentru ridicarea interdicțiilor legale, pentru că crede în controlul civil asupra armatei.

La fel va face și senatorul democrat Richard Blumenthal, dar nu și colegul său de partid Brian Schatz și fosta candidată la președinție Elizabeth Warren. Ezită senatorii democrați Elissa Slotkin, Tim Kaine, și Jon Tester. În ciuda acestei situații incerte, Biden continuă să sprijine candidatura lui Austin.

XS
SM
MD
LG