Linkuri accesibilitate

O delegație a guvernului ceh a fost forțată să-și întrerupă vizita oficială în Rusia


Ministrul ceh al agriculturii, Miroslav Toman
Ministrul ceh al agriculturii, Miroslav Toman

O delegație a guvernului Cehiei, condusă de ministrul agriculturii, Miroslav Toman, și-a scurtat vizita în Rusia după ce delegației nu i s-a permis să călătorească la Kazan, unde avea planificate întrevederi cu oficiali din Tatarstan. Delegația a așteptat 10 ore la aeroportul din Moscova, după care a decis să revină la Praga.

În aceeași zi, ministerul rus de externe a criticat planurile municipalității Pragăi de a ridica un monument în cinstea luptătorilor din așa-numita Armată de Eliberare Rusă, condusă de generalul Armatei Roșii, Andrei Vlasov, care a întors armele și este considerat de Rusia drept „trădător”. Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a acuzat autoritățile locale de la Praga de „nazism, neo-nazism și tot ce este în legătură cu el”.

La 12 noiembrie, ministerul ceh de externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Praga după ce Moscova a pus, pe 12 noiembrie, pe lista organizațiilor neguvernamentale „indezirabile” organizația caritabilă „People in Need”, fără a da explicații despre felul în care organizația ar fi „încălcat drepturile și libertățile cetățenilor Federației Ruse”, așa cum se scrie în decizia ministerului rus de justiție.

În octombrie, serviciul de contrainformații ceh a anunțat că a dezmembrat o rețea de spionaj rusă în 2018, care avea ca țel să organizeze atacuri cibernetice împotriva Cehiei și aliaților ei occidentali.

XS
SM
MD
LG