Linkuri accesibilitate

O majoritate uneori fragilă


Negocieri pentru guvern între PNL, USRPLUS și UDMR
Negocieri pentru guvern între PNL, USRPLUS și UDMR

Liberalii și cei din USR-PLUS reușesc în multe consilii locale și județene să-și asigure o majoritate confortabilă. Când însă între cele două formațiuni politice de la guvernare apar fricțiuni, lucrurile se complică și lumea se întreabă, pe bună dreptate, dacă această coaliție este viabilă. Două exemple recente ne arată cât de mare este riscul unor crize grave.

O majoritate uneori fragilă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:45 0:00

A fost, mai întâi, chestiunea bugetului capitalei. Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a prezentat un proiect de buget pe care consilierii USR-PLUS l-au considerat nerealist. Capitala a rămas o bună bucată de vreme fără buget, în final el a fost redus cu un miliard de lei și votat de către majoritatea din consiliu. Să amintim că primarul Nicușor Dan este susținut de liberali deși a fost, în urmă cu câțiva ani, fondatorul Uniunii Salvați România (USR). Unii au presupus că dezbaterea asupra bugetului a fost pretext pentru plătirea unor polițe; aș adăuga că a fost, totodată, un avertisment dat primarului, care a văzut că poate fi oricând pus în minoritate.

Situația e încă și mai complicată la Iași. Bugetul a fost respins de două ori (lipsea un singur vot), o mulțime de plăți au fost blocate, consilierii USR-PLUS condiționau votarea bugetului de aprobarea unor amendamente vizând, printre altele, transparentizarea activității primăriei. Iașul mai are, în momentul de față, un handicap major: atât președintele Consiliului județean Costel Alexe cât și primarul Mihai Chirica au probleme cu justiția. Costel Alexe este acuzat că a luat mită o cantitate mare de tablă, Mihai Chirica este implicat într-o anchetă privind niște afaceri imobiliare. Alexe este un liberal mai vechi, Chirica era social-democrat și a trecut la liberali, partidul câștigând astfel încă un mare oraș (care a fost o bună bucată de vreme „roșu”). Conducerea de la București a partidului a evitat să exprime în cele două cazuri o poziție fermă, președintele Consiliului județean și primarul au declarat că sunt nevinovați și că așteaptă verdictul justiției, păstrându-și, până atunci, funcțiile.

Ieri, la a treia „înfățișare”, proiectul de buget a fost în sfârșit validat, cu numărul minim de voturi și grație votului unui consilier USR-PLUS. Statutul celor doi lideri locali rămâne însă fragil, până când situația lor juridică nu se va clarifica. Iar Iașul continuă să fie lăsat la o parte în ce privește proiectele mari de infrastructură, în primul rând atât de dorita autostradă Ungheni-Iași-Târgu Mureș. O marginalizare ale cărei consecințe negative le suportă nu numai Iașul ci și întreaga regiune.

Previous Next

XS
SM
MD
LG