Linkuri accesibilitate

O navă care transportă cereale pentru Etiopia a plecat din Ucraina


O navă închiriată de Națiunile Unite, încărcată cu cereale ucrainene, a plecat dintr-un port de la Marea Neagră cu destinația Etiopia, fiind primul transport de acest tip în cadrul unui program de asistență pentru țările care se confruntă cu foametea.

Nava Brave Commander, sub pavilion liberian, a plecat din portul ucrainean Iujne, la est de Odesa, pe 14 august, după cum a transmis guvernatorul regional Maxim Marcenko. Nava urmează să navigheze spre Djibouti, unde cerealele vor fi descărcate și transferate în Etiopia vecină, în cadrul inițiativei Programului alimentar mondial.

Ucraina și Rusia au ajuns la un acord cu Turcia la 22 iulie pentru a relua livrările de cereale din Marea Neagră, după o întrerupere de cinci luni declanșată de invazia Moscovei.

Marina rusă a blocat porturile din Ucraina - una dintre cele mai mari exportatoare de cereale din lume - pe fondul unei invazii pe scară largă a țării. Blocada a provocat temeri legate de o penurie alimentară la nivel mondial și a dus la o creștere vertiginoasă a prețurilor cerealelor, afectând puternic națiunile sărace.

Etiopia este una dintre cele cinci țări pe care ONU le consideră în pericol de foamete. Mai bine de zece nave cu cereale au părăsit Ucraina de la acordul din 22 iulie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG