Linkuri accesibilitate

O nouă zi de proteste în Belarus


Misk, 12 august 2020
Misk, 12 august 2020

Protestele din Belarus împotriva realegerii lui Alexandr Lukașenka au continuat și astăzi. Oamenii au protestat împotriva reținerii activiștilor și a altor persoane de către autorități și împotriva tratamentelor la care sunt supuși cei aflați în detenție preventivă.

Serviciul belarus al postului nostru de radio relatează că câteva mii de oameni s-au adunat în centrul orașului Minsk într-un așa numit „marș al femeilor”. Poliția a operat din nou arestări, dar nu este clar câți participanți au fost reținuți de poliție. Belarușii protestează masiv zilnic după alegerile prezidențiale din 9 august, despre care opoziția și importante organizații internaționale consideră că nu au fost nici libere și nici corecte și că ar fi fost fraudate masiv de către Alexandr Lukașenka. Potrivit rezultatelor oficiale, Lukașenka ar fi cîștigat alegerile cu 80 % din voturi.

Lukașenka, în vârstă de 66 de ani, este la putere din 1994. Mandatul său se încheie pe 15 noiembrie și importanți lideri ai opoziției au cerut Uniunii Europene și Statelor Unite să îl considere, după aceasta dată, pe Lukașenka drept un lider ilegal. Luni, la Soci, Lukașenka urmează să se întîlnească cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

XS
SM
MD
LG