Linkuri accesibilitate

O parte din trupele americane retrase din Germania ar putea fi staționate și în România (Stars and Stripes)


Ministrul american al apărării, Mark Esper la sediul NATO, Bruxelles, 26 iunie 2020.
Ministrul american al apărării, Mark Esper la sediul NATO, Bruxelles, 26 iunie 2020.

Statele Unite se pregătesc să retragă trupe din Germania, o parte ar putea fi restaționate, prin rotație, în Polonia, țările baltice dar și în România.

Corespondență de la Washington: trupele americane din Europa
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:29 0:00
Link direct

Publicația Stars and Stripes arată că România și țări baltice ar putea primi efective militare americane suplimentare, ca parte a reducerilor de personal american din Germania, în conformitate cu declarații ale ministrului american al apărării, Mark Esper.

Acesta a spus marți, 4 august, la Institutul Aspen, că Statele Unite ar putea amplasa prin rotație, forțe suplimentare în regiunea Mării Negre, „în special România”.

Mai citește: De ce retragerea americanilor din Germania nu este în favoarea României. Interviu cu generalul Ștefan Dănilă, fost șef al SMG.

Militari americani vor fi trimiși, în cadrul aceluiași program, și în țări baltice și Polonia. Publicația arată că Pentagonul a investit în România în ultimii ani la bazele de la aeroportul Mihail Kogalniceanu și Câmpia Turzii și la un centru al aviației militare, în pregătire. Pe măsură ce Ministerul american al Apărării retrage un regiment din Germania, idea este ca forțe ale acelei unități să fie restaționate, prin rotație, în Europa.

Scopul declarat de Esper este de a menține efective în Europa ca să compenseze retragerea regimentului din Germania. Președintele Trump a solicitat în repetate rânduri reducerea efectivelor militare americane din Germania, învinuind acea țară că nu-și respectă obligațiile financiare față de NATO. În timp ce Esper a explicat că reducerea efectivelor din Germania aduce mai multă „flexibilitate strategica”, Trump a lăsat să se înțeleagă că intenția sa este să pedepsească Germania pentru procentul considerat insuficient de cheltuieli pentru apărare.

XS
SM
MD
LG