Linkuri accesibilitate

Oficiali vamali din Kîrghistan sunt bănuiți că fac parte dintr-o filieră de scurgere a milioane de dolari


Prim-ministrul Sadir Japarov
Prim-ministrul Sadir Japarov

Autoritățile kîrghize au deschis o anchetă de corupție la Agenția vamală a țării, care a fost acuzată că reprezintă o filieră de scurgere a sute de milioane de dolari din țară. Anunțul din 17 octombrie al Comitetului de Stat pentru Securitate Națională este cea mai recentă evoluție pe fundalul turbulențelor politice care au izbucnit după alegerile parlamentare din 4 octombrie, alegeri care au fost anulate.

Pe 16 octombrie, parlamentul a votat transferarea competențelor prezidențiale prim-ministru Sadir Japarov, recent votat de parlament, un fost parlamentar naționalist, condamnat anterior pentru corupție. Una dintre primele sale mișcări a fost numirea unui fost ministru al situațiilor de urgență la puternicul Comitet de stat pentru securitatea națională.

Noul șef al comitetului s-a angajat să lanseze o anchetă asupra Agenției vamale și a fostului său șef adjunct, Raimbek Matraimov. În iunie, o investigație efectuată de postul nostru de radio, împreună cu Proiectul pentru Investigarea Corupției și Crimei Organizate și site-ul de știri Kloop, a constatat că Matraimov a profitat ani de zile de contrabandă și a folosit o parte din încasări pentru a-și cumpăra influență.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG