Linkuri accesibilitate

Oficiali UE la Chișinău: clarificări despre condițiile ajutorului de 600 de milioane de euro


Vineri este așteptată la Chișinău o delegație special europeană care va discuta cu autoritățile moldovene, în detaliu, condițiile de accesare a pachetului de 600 de milioane de eruo.

Potrivit unor surse ale Europei Libere, prima tranșă de 150 de milioane ar putea fi acordată în viitorul apropiat, fiind vorba de câteva săptămâni sau poate luni, şi nu va fi condiţionată foarte dur. Transparența gestionării banilor publici fiind una din principalele condiţii. Celelalte tranşe ar urma să fie livrate în următorii trei ani, planul de redresare economică fiind prevăzut până în 2024.

Comisia Europeană a precizat deja într-un comunicat de presă că ajutorul de 600 de milioane de euro pentru Moldova va fi oferit după principiul „mai mult pentru mai mult”, iar o condiție prealabilă pentru acordarea asistenței financiare este înregistrarea unor certe progrese în reforme, în special cele din justiţie. „Condițiile rămân aceleași și se referă la reformele structurale pe care le așteptăm de ceva vreme. Justiția, lupta anticorupție şi reforma administrativă sunt câteva dintre ele”, a precizat europarlamentarul Dragoş Tudorache, raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova. El a mai subliniat că nu vede nici un obstacol în accesarea integrală a ajutorului european, atât timp cât se va înțelege că „sumele și conditionalitățile sunt coordonate în interesul cetățenilor” R. Moldova.

Liderul socialiștilor, fostul președinte Igor Dodon a criticat însă ultimul pachet de sprijin financiar, de 600 de milioane de euro, drept o posibilă „mișcare electorală”.

Într-o apariție la NTV, Dodon s-a întrebat dacă acest nou ajutor nu este condiționat „politic”. „A doua întrebare, da de ce acum, în plină campanie electorală?” a mai spus Dodon, citat de Agora.md.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG