Linkuri accesibilitate

Oksana Lyniv, prima dirijoare la Festivalul de operă de la Bayreuth


Oksana Lyniv, dirijoarea șefă a operei din Graz, Austria, iulie 2019.
Oksana Lyniv, dirijoarea șefă a operei din Graz, Austria, iulie 2019.

Maestra de origine ucraineană Oksana Lyniv a devenit prima femeie care a dirijat o producție în istoria de 145 de ani a renumitului festival de operă din Bayreuth din Germania. Lyniv a deschis festivalul pe 25 iulie cu premiera operei „Olandezul zburător ”. Tradițional, la premieră au fost prezenți cancelara Angela Merkel și soțul ei.

Întrebată ce părere are despre faptul că festivalul are pentru prima dată o dirijoare, Merkel a spus pur și simplu „în sfârșit!”

Debutul Oksanei Lyniv a fost un succes mare de public, la fel ca un al debut, cel al sopranei Asmik Gregorian din Lituania, în rolul Sentei, scrie presa germană.

Bayreuth este unul dintre cele mai cunoscute festivaluri de muzică din lume dedicate operelor compozitorului german Richard Wagner.

Născută în Brodi, în vestul Ucrainei, într-o familie de muzicieni, Lyniv a petrecut o bună parte din ultimele două decenii în lumea vorbitoare de limbă germană. În vârstă de 44 de ani, Oksana Lyniv a dirijat unele din cele mai prestigioase orchestre din lume și, din 2017, este dirijoarea principală a Operei din Graz și a Orchestrei Filarmonicii Graz din Austria. A continuat să fie dedicată dezvoltării muzicii clasice în Ucraina, înființând în 2016 Festivalul Internațional de Muzică Clasică LvivMozArt din Lviv, Ucraina și Orchestra Simfonică a Tinerilor din Ucraina.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG