Linkuri accesibilitate

Olanda a suspendat și ea, „din precauție”, vaccinarea cu AstraZeneca


Georgia a început și ea campania națională de vaccinare anti Covid-19 cu AstraZeneca/Oxford, Tbiliti, 15 martie 2021.

Olanda a suspendat duminică pe două săptămâni utilizarea vaccinului anti Covid-19 produs de AstraZeneca din cauza temerilor că ar putea produce efecte secundare grave, și asta deși compania farmaceutică a asigurat din nou că produsul este sigur și că nu există date care să indice că ar produce sau favoriza producerea de cheaguri de sânge sau tromboze. Guvernul olandez a precizat că a urmat exemplul Danemarcei și Norvegiei.

Directorul medical al firmei AstraZeneca declarase, tot duminică, că analiza datelor arată că numărul de cazuri cu efecte secundare serioase este „mai mic decât sutele de cazuri care ar fi fost de așteptat”.

Într-o declarație a companiei AstraZeneca se mai arată că analiza datelor privind securitatea produsului, strânse după inocularea a 17 milioane de doze de vaccin, nu prezintă nici un indiciu care să lege vaccinul de producerea cheagurilor de sânge sau a altor incidente grave. Mai mult, în timpul testelor clinice din faza a treia nu s-a observant aceste fenomene sau altele, cu caracter repetitiv.

Vineri, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că nu trebuie sistată utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru că nu există informații verificate că acest produs ar genera sau favoriza apariția cheagurilor de sânge sau trombozelor. Și în Irlanda s-a precizat sâmbătă că decizia de suspendare a vaccinării cu AstraZeneca se bazează pe informațiile din Norvegia dar nu există nici o dovadă că vaccinul ar provoca formarea cheagurilor de sânge. Oricum, situația va fi reanalizată în cursul zilei.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG