Linkuri accesibilitate

Oleg Crudu (centrul Covid-19): „Nu contează de unde vine vaccinul, să fie eficient”


Doctorul Oleg Crudu, directorul centrului Covid-19, Chișinău, 19 ianuarie 2021.
Doctorul Oleg Crudu, directorul centrului Covid-19, Chișinău, 19 ianuarie 2021.

Scade numărul celor care sunt spitalizați, ca urmare a contaminării cu noul coronavirus dar  centrele Covid in capitală sunt încă aproape pline. de vorbă cu directorul centrului Covid-19 Chișinău Oleg Crudu.

Directorul centrului COVID -19 Chișinău, dar și director al spitalului „Sfânta Treime”, Oleg Crudu, care tratează încă de la declanșarea epidemiei pacienți Covid-19, spune ce trebuie să facem ca să nu ne infectăm, cum învățăm să păstrăm distanța socială, vorbește despre protecția personalului medical care tratează Covid-19 şi cât de aşteptat este vaccinul.

Interviu cu Oleg Crudu, directorul spitalului Sf.Treime, Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:21 0:00
Link direct

Oleg Crudu: „Pe parcursul ultimelor 30-40 de zile, constatăm un trend pozitiv. (...) numărul scade și scade evident. Dacă în luna octombrie-noiembrie la Centrul COVID se adresau în medie câte 150-160 de pacienți, în ultimul timp se adresau în jur de 100, iar în ultima săptămână numărul de adresări a fost în descreștere și a fost pus un record foarte pozitiv și îmbucurător, fiindcă s-au adresat în jur de 35 de pacienți. Este un trend pozitiv.”

Europa Liberă: Poate se fac mai puține teste?

Numărul de pacienți, spre bucuria noastră și a tuturor, este într-o scădere evidentă, durabilă deja.”

Oleg Crudu: „Nu, nu este vorba de teste, deoarece toate adresările la Centrul COVID nu depind de numărul de teste, ci sunt determinate de maladia ca atare, de starea pacienților care solicită Urgența, Serviciul 112 și nu contează dacă sunt teste sau nu sunt teste, este numărul mare sau mic de teste, dacă oamenii se simt rău, ei solicită această intervenție a Serviciului 112. Deci, constatăm că numărul de pacienți, spre bucuria noastră și a tuturor, este într-o scădere evidentă, durabilă deja.”

Europa Liberă: Dar crește numărul celor decedați...

Oleg Crudu: „Noi nu putem să spunem că crește numărul formelor grave, pur și simplu, pacienții care s-au îmbolnăvit pe parcursul ultimelor 10-20 de zile, ei prelungesc să facă clinică, inclusiv forme grave, așa că sperăm că în timpul apropiat și numărul cazurilor de deces va fi în scădere.”

Europa Liberă: În general, despre reacția oamenilor, se împacă cu gândul că acest dușman invizibil dă bătăi de cap și pentru cetățeni, și pentru autoritățile sanitare?

Oleg Crudu: „Constat că odată cu sporirea numărului de îmbolnăviri, de pacienți care au suportat COVID-ul, atitudinea față de COVID, eu aș spune că a devenit o atitudine mai sănătoasă. Pe de o parte, a scăzut panica, pe de altă parte, a crescut conștientizarea pericolului în rândul populației. Oamenii sunt mai siguri pe situație, nu mai critică, populația a devenit mai conștientă.”

Europa Liberă: Să vorbim despre moralul personalului medical. Aici, lucrurile parcă sunt aranjate. La Spitalul „Sfânta Treime”, unde înregistrăm această discuție, foarte multe ecouri din partea cetățenilor cu mulțumiri, cu recunoștință pentru personalul medical, dar am înțeles că totuși au fost și unii lucrători infectați, unii au trecut și a doua oară prin acest COVID. Moralul lor cum este?

Oleg Crudu: „Noi suntem deja în a noua sau a zecea lună de când ne aflăm în lupta cu COVID-ul, au fost diferite etape. Probabil cea mai complicată perioadă pentru spitalul nostru a fost luna mai 2020, atunci erau multe infectări, erau cazuri foarte grave, infecția nu era cunoscută, lumea era panicată și era chiar cu moralul destul de jos, fiindcă lumea era extrem de panicată. Mergeai prin spital și vedeai cum lumea cu adevărat era într-o stare de panică, cu timpul maladia a devenit mai cunoscută, medicii au o atitudine mai sănătoasă față de o boală, să spunem așa, dar și noi ne-am deprins într-o oarecare măsură cu această patologie.

Ne bucură faptul că a apărut lumină la capătul tunelului.

Clar lucru că se simte o oarecare oboseală, însă foarte mult ne bucură faptul că a apărut lumină la capătul tunelului, eu sunt foarte recunoscător colectivului că pe parcursul acestor 10 luni a lucrat într-un regim extrem de intens.

Spitalul Clinic Municipal „Sf. Treime” a asigurat într-o mare măsură urgența medico-chirurgicală non-COVID pentru întreg Chișinăul, până la 1 aprilie în temei acest colectiv a stat la baza Centrului COVID-19 de la „Moldexpo”, din luna octombrie îl gestionăm integral, iar când situația era foarte complicată, a treia parte, 200 de paturi au fost deschise nemijlocit în regim de staționar care trata formele grave și extrem de grave. Deci a fost organizat după un principiu mai deosebit, am insistat pentru a fi păstrat profilul secțiilor, la momentul actual sunt șapte secții cu câte 30 de paturi, secțiile își păstrează profilul, deci cardiologia rămâne cardiologie, doar cu adaos de bolnavii de COVID, endocrinologia rămâne endocrinologie ș.a.m.d., iar efectul s-a dovedit a fi unul benefic.”

Europa Liberă: Reușiți să respectați prevederile protocoalelor?

Oleg Crudu: „Reușim foarte bine. Spitalul nostru este absolut dotat atât cu utilaj, cât și cu medicamente și nu am avut pe parcursul acestei perioade situații când nu dispuneam fie de utilaj, fie de echipament, tot timpul a fost suficient.”

Europa Liberă: Cel mai probabil, multă lume așteaptă vaccinul, chiar dacă părerile sunt împărțite, de unde să fie importat - din Est sau din Vest, dar va fi salvatorul de acest COVID-19?

Nu contează de unde va veni vaccinul (...) și chiar defel nu mă interesează politicul în cazul de față, este important ca vaccinul să fie eficient.

Oleg Crudu: „Eu sunt adept al vaccinării și orice medic care cunoaște medicina își dă seama că vaccinul în multe cazuri a salvat vieți, bunăoară, o maladie extrem de gravă cum era variola a fost eliminată integral în 1977, dacă nu greșesc. Aceasta era o patologie care ca regulă se termina cu un procent foarte mare de decese, acum noi nu mai știm de ea, doar vorbim despre această patologie. La momentul actual este o miză foarte mare pentru această vaccinare, deoarece COVID-ul s-a dovedit a fi o patologie destul de gravă, destul de dramatică. Da, am spus, scade numărul de cazuri, deoarece deja există într-o oarecare măsură o imunitate colectivă, însă fără un vaccin efectiv noi probabil vom ieși cu greu, așa că miza este mare pentru acest vaccin. Nu contează de unde va veni vaccinul acesta în țara noastră și chiar defel nu mă interesează politicul în cazul de față, este important ca vaccinul să fie eficient și să fie aplicabil, iar lumea să conștientizeze necesitatea acestui vaccin. Sper că suntem o societate destul de matură ca să conștientizăm acest lucru.”

Europa Liberă: Dar ce sugestii aveți pentru cei care sunt sceptici totuși atunci când e vorba că există COVID-ul, că trebuie vaccinul?

Oleg Crudu: „Probabil nu este caracteristic doar societății noastre, scepticismul tot timpul a fost și tot timpul ceea ce este nou inițial se critică, apoi devin aproape toți adepți și trecem la etapa când vaccinul este acceptat; probabil suntem acum la etapa când lumea încă într-o oarecare măsură nu conștientizează, într-o oarecare măsură mai rămâne panicată, într-o oarecare măsură mai ascultă diverse opinii mai puțin fondate, dar eu cred că vom depăși situația aceasta, am mai fost în situații când scepticismul era totuși neutralizat de rațiune.”

Europa Liberă: Măștile, dezinfectanții trebuie purtați, recomandați oamenilor să păstreze toate restricțiile care sunt impuse de autoritățile sanitare?

Toate restricțiile care au fost impuse au fost absolut justificate și aceasta ne-a permis să nu avem explozii.

Oleg Crudu: „Deci, toate restricțiile care au fost impuse au fost absolut justificate și aceasta ne-a permis să nu avem explozii cum au fost în alte țări și putem să constatăm că la momentul actual medicina noastră totuși a făcut față lucrurilor și nu am căzut în colaps. Însă în perioada unei pandemii cu transmitere comunitară orice înrăutățire a stării generale este un temei de a te adresa la medic și trebuie să ai suficientă încredere în medic, dar să nu întreprindeți măsuri de sine stătător, nu vă asumați chestii în care nu sunteți suficient de competenți. V-am spus, nu căutați simptome – este COVID, nu este COVID, este suficient să apară o simptomatică de stare de rău general ca să vă adresați la medicul de familie și, respectiv, el vă va ghida cum trebuie să procedați mai departe.”

XS
SM
MD
LG