Linkuri accesibilitate

OMS: Varianta Omicron nu a provocat niciun deces


Varianta Omicron nu a provocat niciun deces raportat în cele aproape 40 de țări în care a fost detectată, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

OMS a repetat ieri că va dura încă ceva timp pentru a determina cât de infecțioasă este noua variantă, dacă provoacă boli mai severe și cât de eficiente sunt tratamentele și vaccinurile împotriva ei. Dovezile de pînă acum sugerează că varianta este extrem de contagioasă dar poate provoca simptome mai ușoare decât alre variante inclusiv Delta, care este acum tulpina dominantă la nivel mondial.

Cu toate acestea, un număr de persoane infectate cu Omicron au fost spitalizate. Varianta Omicron se răspândește în timp ce spitalele din unele țări sunt deja aglomerate din cauza bolnavilor cu varianta Delta. Agenția de sănătate a Uniunii Europene a avertizat că Omicron ar putea cauza mai mult de jumătate din cazurile de COVID-19 din Europa în următoarele câteva luni.

Într-un posibil semn al naturii extrem de contagioase a Omicron, în Africa de Sud – unde a fost inițial semnalata aceasta varianta – cazurile de COVID-19 au crescut de la aproximativ 200 pe zi la jumătatea lunii noiembrie la peste 16.000 pe 3 decembrie. Un studiu preliminar al cercetătorilor din Africa de Sud a sugerat că Omicron este de trei ori mai probabil să provoace reinfecții în comparație cu tulpinile Delta sau cele anterioare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG