Linkuri accesibilitate

ONG-uri din R. Moldova consideră alegerile prezidențiale numai „parțial libere și corecte”


Maia Sandu, președinta aleasă a R. Moldova, 16 noiembrie 2020.

Organizațiile neguvernamentale din Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte, care au monitorizat ambele tururi de scrutin ale alegerilor prezidențiale, au declarat că acestea au fost numai parțial corecte și libere.

Pentru ambele tururi de scrutin, Coaliția remarcă faptul că unii alegători din diaspora nu au putut votat, fie din cauza „capacității reduse a centrelor de votare”, fie din cauză că „s-au epuizat buletinele de vot”. Centrul de Resurse Juridice a deplâns și faptul că legislația electorală nu a fost modificată în conformitate cu cerințele Curții Constituționale, ceea ce a permis să se continue practice nocive precum transportarea organizată a alegătorilor, practicarea unui discurs de ură și instigarea la discriminare și implicarea cultelor religioase în campania electorală.

Luni, alegerile prezidențiale au fost calificate drept în general „eficiente” în ciuda unor „disfuncționalități sporadice”, de una din principalele grupări care le-au monitorizat, anume Misiunea Promo-LEX. Observatorii OSCE au spus la rândul lor, în constatări preliminare, că alegerile au fost în general corecte, chiar dacă după o campanie „negativă și polarizantă”.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG