Linkuri accesibilitate

ONG-uri internaționale cer UE să ia măsuri față de investițiile Chinei în sud-estul Europei


Asociații cetățenești din sud-estul Europei au cerut Uniunii Europene să ia măsuri față de încălcarea de către China a legislației europene în investițiile sale, mai ales în țări din fosta Iugoslavia.

ONG-uri reunite în CEE Bankwatch Network au lansat apelul luni, când cancelara germană Angela Merkel, președintele Consiliului European Charles Michel și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se întâlnesc online cu președintele chinez Xi Jinping ca să discute printre alele un plan de investiții.

Activiștii civici spun într-o declarație că firmele chineze de stat sunt de câțiva ani „deosebit de active” în sud-estul Europei, unde s-au angajat să construiască centrale energetice pe cărbuni și să investească în industrie grea și infrastructură.

„Majoritatea acestor proiecte încalcă legile naționale și comunitare legate de protecția mediului, contractele de achiziții publice și subvențiile de stat”, se spune în declarație. Activiștii au adus ca exemple de încălcări chinezești mai ales proiecte din Serbia și Bosnia-Herțegovina.

XS
SM
MD
LG