Linkuri accesibilitate

La ONU, prim-ministrul israelian Naftali Bennett critică Iranul pentru programul său nuclear


Naftali Bennett
Naftali Bennett

În primul său discurs în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite, prim-ministrul israelian Naftali Bennett a declarat, pe 27 septembrie, că Iranul a depășit „toate liniile roșii” cu programul său nuclear și a avertizat că Israelul „nu va permite” Teheranului să obțină arma nucleară. Bennett a nu a vorbit deloc despre conflictul de mai multe decenii al Israelului cu palestinienii, încercând în schimb să descrie Iranul drept o amenințare la adresa securității globale.

Liderul israelian a spus că republica islamică a făcut „un salt major” în ultimii ani în ceea ce privește capacitatea sa de producție nucleară și posibilitatea de a îmbogăți uraniu până la calitatea necesară construcției de arme. „Programul iranian de arme nucleare se află într-un punct decisiv, toate liniile roșii au fost trecute”, a spus Bennett. Noul premier israelian care și-a început mandatul în luna iunie dorește ca președintele american Joe Biden să-și înăsprească poziția față de Iran, inamicul regional al Israelului.

El se opune eforturilor noii administrații americane de a reanima acordul nuclear din 2015 al Iranului cu puterile internaționale, pe care predecesorul lui Biden, Donald Trump, l-a abandonat în 2018. Retragerea SUA din acord a dus la reimpunerea unor sancțiuni economice usturătoare împotriva Iranului. Teheranul, care spune că programul său nuclear urmărește exclusiv scopuri civile, a răspuns la reimpunerea restricțiilor prin încălcarea multor restricții prevăzute de acord.

XS
SM
MD
LG