Linkuri accesibilitate

„Odată cu ratificarea Convenției de la Istanbul, femeile vor beneficia de mai multă susținere din partea autorităților”


Republica Moldova s-a alăturat recent celor 35 de state membre ale Consiliului Europei care au ratificat Convenția de la Istanbul, angajându-se să adopte o gamă largă de măsuri pentru a preveni și combate violența domestică, să protejeze victimele și să urmărească penal agresorii. În R. Moldova, unde şapte din zece femei din mediul rural şi şase din zece în mediul urban suferă, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, de cel puţin o formă de violenţă, ratificarea documentului a trezit temeri din partea clerului ortodox că se vor „distruge valorile și tradițiile creștine”, „se va promova avortul” și „se vor legaliza căsătoriile între persoanele de același sex”. Arhiepiscopul Petru de Ungheni și Nisporeni i-a cerut chiar printr-o scrisoare adresată șefei statului, Maia Sandu, să nu promulge legea. „Din câte cunosc personal, ați avut rude și mătușa în mănăstire. S-a vorbit în familia Dvs despre Dumnezeu și sfintele lui porunci. Sunteți azi pusă în fața unei mari alegeri și Vă rog părintește să fiți de partea poporului drept slăvitor, dar și de partea Constituției R. Moldova”, se arăta în scrisoarea arhiepiscopului. În pofida nemulțumirilor reprezentanților bisericii ortodoxe, documentul a fost promulgat. Fostul președinte Igor Dodon crede că „actuala guvernare a dat o lovitură credinței ortodoxe, moralității publice și valorilor tradiționale ale poporului”. Dar ce crede Maria Scorodinschi, mama a trei copii și victimă a violenței domestice timp de opt ani de căsnicie, este că „odată cu ratificarea Convenției de la Istanbul, femeile vor beneficia de mai multă susținere din partea autorităților. Atunci când am vrut să ies din cercul vicios al violenței în familie și m-am adresat pentru prima oară (autorităților), am fost blamată de către persoanele care au dreptul de a lua măsuri în acest sens. Nu am simțit acel suport, că sunt înțeleasă și acest lucru m-a blocat ca să rămân încă doi ani în acest cerc vicios”. Ce este Convenția de la Istanbul? Cât de importantă este existența unui cadru legal eficient pentru protejarea victimelor violenței domestice și care e riscul lipsei de implicare a autorităților în combaterea violenței împotriva femeilor? Aflați din video. * Materialul face parte din cadrul proiectului Consolidarea Presei Independente și a Educației Mediatice în Moldova derulat de IREX Europe, cu suportul financiar al Biroului pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat american.

Republica Moldova s-a alăturat recent celor 35 de state membre ale Consiliului Europei care au ratificat Convenția de la Istanbul, angajându-se să adopte o gamă largă de măsuri pentru a preveni și combate violența domestică, să protejeze victimele și să urmărească penal agresorii. În R. Moldova, unde şapte din zece femei din mediul rural şi şase din zece în mediul urban suferă, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, de cel puţin o formă de violenţă, ratificarea documentului a trezit temeri din partea clerului ortodox că se vor „distruge valorile și tradițiile creștine”, „se va promova avortul” și „se vor legaliza căsătoriile între persoanele de același sex”. Arhiepiscopul Petru de Ungheni și Nisporeni i-a cerut chiar printr-o scrisoare adresată șefei statului, Maia Sandu, să nu promulge legea. „Din câte cunosc personal, ați avut rude și mătușa în mănăstire. S-a vorbit în familia Dvs despre Dumnezeu și sfintele lui porunci. Sunteți azi pusă în fața unei mari alegeri și Vă rog părintește să fiți de partea poporului drept slăvitor, dar și de partea Constituției R. Moldova”, se arăta în scrisoarea arhiepiscopului. În pofida nemulțumirilor reprezentanților bisericii ortodoxe, documentul a fost promulgat. Fostul președinte Igor Dodon crede că „actuala guvernare a dat o lovitură credinței ortodoxe, moralității publice și valorilor tradiționale ale poporului”.

Dar ce crede Maria Scorodinschi, mama a trei copii și victimă a violenței domestice timp de opt ani de căsnicie, este că „odată cu ratificarea Convenției de la Istanbul, femeile vor beneficia de mai multă susținere din partea autorităților. Atunci când am vrut să ies din cercul vicios al violenței în familie și m-am adresat pentru prima oară (autorităților), am fost blamată de către persoanele care au dreptul de a lua măsuri în acest sens. Nu am simțit acel suport, că sunt înțeleasă și acest lucru m-a blocat ca să rămân încă doi ani în acest cerc vicios”.

Ce este Convenția de la Istanbul? Cât de importantă este existența unui cadru legal eficient pentru protejarea victimelor violenței domestice și care e riscul lipsei de implicare a autorităților în combaterea violenței împotriva femeilor? Aflați din video.

* Materialul face parte din cadrul proiectului Consolidarea Presei Independente și a Educației Mediatice în Moldova derulat de IREX Europe, cu suportul financiar al Biroului pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat american.

XS
SM
MD
LG