Linkuri accesibilitate

OPEC+ a ajuns la un acord privind creșterea producției de petrol


Principalele țări producătoare de petrol au ajuns la un acord cu privire la creșterea producției, punând capăt unei dispute care luna aceasta a ridicat prețurile la un nivel maxim din ultimii șase ani.

Conform înțelegerii, țările exportatoare din organizația OPEC+ vor crește producția în fiecare lună cu 400.000 de barili pe zi, începând cu luna august. Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au ajuns la un compromis asupra cotelor lor de producție, deschizând astfel calea acordului.

Grupul OPEC+, care include și Rusia, și-a redus anul trecut producția de petrol cu 10 milioane de barili pe zi, din cauza cererii scăzute, provocată de pandemie.

Începând cu luna mai, odată cu înviorarea economiei globale, organizația a crescut producția cu 2,2 milioane de barili pe zi, dar aceasta nu a oprit creșterea prețurilor, ceea ce a sporit îngrijorările privind inflația.

Prețul țițeiului în Statele Unite a ajuns la 77 de dolari pentru un baril – cel mai mare nivel din anul 2014.

Conform acordului, Rusia își va crește producția de la 11 milioane de barili pe zi acum la 11,5 milioane până în mai 2022. Exporturile de petrol sunt esențiale pentru bugetul Rusiei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG