Linkuri accesibilitate

„Orban este prins în ambuscadă cu tot cu guvernul și nu prea văd cum va scăpa de aici.”(Stelian Tănase/Deskreport )


Stelian Tănase formulează pe blogul său Deskreport un diagnostic tăios: președintelui Klaus Iohannis i s-ar fi „urcat la cap”. Scrie asta pentru că i se pare că șeful statului a băgat în ceață viața politică a țării, forțând stabilirea principalei ținte în alegerile anticipate. Victima ar fi, în opinia lui Stelian Tănase, premierul Ludovic Orban, care tocmai se apucase de reformele importante. Recent, Iohannis a refuzat să răspundă presei dacă l-ar mai numi o dată de Orban premier, ceea ce a fost receptat ca un „nu”. S-ar vedea abia acum că planul de la Cotroceni a fost un guvern liberal cu Ludovic Orban „cu obiective puține, dar realizabile” : să facă bugetul și alegerile anticipate, urmând ca reformele să fie înfăptuite abia după ce liberalii vor fi obținut o majoritate solidă în Parlament. Concluzia comentatorului îl vizează de fapt pe președinte: Klaus Iohannis vrea întreaga putere pentru sine, sau cel mult să o împartă cu un premier docil, ceea ce Ludovic Orban dă semne că nu este. Ce să facă cu această putere? Să dispună asupra numelor de pe lisetele de candidați la alegeri. Ce mai, Stelian Tănase vede în spatele lui Ludovic Orban o întreagă mișcare complotistă, condusă de „jupânul” Iohannis, care „se joacă cu focul de-a guvernarea și puterea. Asumă riscuri prea mari – inclusiv acela de a readuce PSD la putere.. Poate doar printr-o demisie – care îi va sfârși cariera și va îngropa PNL-ul”.

O știre comentată din revista 22 spune că „Disperatul Tăriceanu vrea înapoi in PNL. Fuziune ALDE-PNL”. Atunci de ce a plecat din PNL și a fondat ALDE ? „Ambiția mea și a colegilor mei, a spus Tăriceanu, a fost aceea de a face ALDE un continuator al liberalismului conservator din Romania. Eram conștient încă de atunci, la fel ca și acum, că va necesita multă muncă. Totuși, am în continuare convingerea că alături de colegii mei din ALDE putem să atingem acest obiectiv”, citează ediția online a revistei 22. Doar că Tăriceanu a adăugat: „nu există în Romania un partid la fel de glorios ca Partidul National Liberal al Brătienilor. „În casa părinților mei de pe fostul bulevard Ana Ipătescu a renăscut Partidul Național Liberal, în zilele pline de speranță ale sfârșitului de decembrie din anul 1989”. Jurnaliștii de la 22 pun în pagină și declarațiile prin care același Călin Popescu-Tăriceanu caracteriza PNL acum câteva luni, sau cu un an în urmă: „PNL, condus de marionete penibile, care sunt instrumentate de cei care fac astăzi parte din statul paralel”; „un fel de fată în casă a statului paralel”, nicidecum purtător al valorilor liberale.

Ion M. Ioniță scrie pe blogurile Adevărul că alegerile anticipate nu sunt deloc o soluție fără riscuri. În caz că s-ar ajunge la ele, instalarea viitorului guvern nu s-ar putea face mai repede de două luni, iar în acest timp, deși parlamentul ar fi dizolvat, parlamentarii n-ar pleca acasă (că asta nu se poate), ci ar legifera în continuare, opriți fiind doar de la legi organice și de la modificarea Constituției. Or, nu se știe ce idei le mai vin pesediștilor într-o asemenea conjunctură.

XS
SM
MD
LG