Linkuri accesibilitate

10 pacienți cu Covid-19 au murit într-un incendiu declanșat la secția ATI din Piatra Neamț


Zece persoane au murit, sâmbătă seara, în urma incendiului izbucnit la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț. Aceștia erau pacienți infectați cu SARS-CoV-2, intubați. Un medic de gardă a suferit arsuri grave, încercând să salveze pacienții.

UPDATE: Nelu Tătaru a confirmat că medicul nemțean Cătălin Denciu urmează să fie transferat duminică în Belgia. Tătaru a fost coleg de facultate cu medicul care era de gardă la ATI. „Suntem și prieteni, coleg de facultate, își face meseria după cum am văzut și în această seară, încercând să salveze pacienți”, a spus Tătaru, care a ajuns la Iași, pentru a evalua cum sunt internați la ATI, la spitalul modular de la Lețcani, cei șase pacienți Covid-19 evacuați de la Piatra Neamț.

Tătaru a mai spus că au ars opt paturi ATI în spitalul de la Piatra Neamț.

Medicii români sunt pregătiți să facă față unor astfel de situații. Problema este ca cei care asigură logistica, dotarea, subordonarea - ordonatorii de credite, să le asigure și condițiile necesare pentru desfășurarea activității medicale”, a mai spus Nelu Tătaru.

UPDATE: Patriarhul Bisericii Ortodoxe a transmis un mesaj de condoleanțe pentru victimele de la Piatra Neamț: „În aceste momente pline de suferință și tulburare, ne rugăm lui Dumnezeu pentru odihna sufletelor celor decedați și pentru însănătoșirea grabnică a celor răniţi, între care se află și medicul de gardă care a pus viața pacienților săi mai presus de propria sa viaţă”,

UPDATE: Celula de criză constituită la nivelul MAI ia în calcul transferul medicului ars Cătălin Denciu, la secția de mari arși a spitalului militar „Regina Astrid” din Belgia, care și-ar fi dat deja acordul pentru a trata pacientul.

Decizia urmează să fie luată duminică dimineață, în funcție de starea medicului care are arsuri pe circa 40% din corp, după ce a încercat să-și salveze pacienții din flăcări. La Neamț mai sunt răniți în incendiu un alt medic și două asistente.

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj despre tragedia de la Piatra Neamț.

Managerul Lucian Micu a spus că lucrările de extindere a secției ATI, realizate de personal angajat al spitalului, nu ar fi avut loc în zona unde a izbucnit incendiul. El a mai spus că unele aparate din salonul unde a avut loc incendiul erau „noi-nouțe”.

Mai multe informații AICI.

XS
SM
MD
LG