Linkuri accesibilitate

„Pacienta depistată cu infecția coronavirus de tip nou se simte mai bine” (Viorica Dumbrăveanu/ziarulnațional.md)


Ştirile de pe site-urile televiziunilor de la Chişinău au adunat mai multe detalii despre primul caz de coronavirus înregistrat în R. Moldova. Protv.md îl citează pe fiul femeii. Acesta a povestit ca mama sa lucra in Italia, in Bergamo si avea grija de o femeie in etate. Cu aproximativ o săptămână în urma, moldoveanca s-a îmbolnăvit şi a fost internată, iar italianca de care a avut grija de asemenea a fost luata la spital, având stop cardiac. Medicii din Bergamo au externat-o pe moldoveanca, afirmă fiul bolnavei, spunându-i ca nu are virusul şi prescriindu-i antibiotice. Când moldoveanca s-a întors în casa italiencei, fiica acesteia i-ar fi spus ca nu mai are nevoie de serviciile ei, prin urmare moldoveanca nu ar fi avut de ales decât să revină acasă, a mai povestit fiul femeii.

Tv8.md relatează, în baza unui mesaj anonim trimis duminică pe adresa mai multor redacții de televiziune, că femeia nu ar fost internată la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, unde au fost amenajate boxe speciale pentru astfel de bolnavi, dar la Spitalul Republican „Timofei Moșneaga”. Angajații instituției medicale, care lucrează în secția în care a fost internată femeia, au fost indignați că pacienta initial ar fi fost plasată într-un salon în care nu sunt condiții pentru așa bolnavi, alături de alți pacienți care nu au coronavirus. Ştirea continuă cu explicaţia Ministerul Sănătății, care precizează că pacienta a fost internată primar în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, dar odată cu agravarea stării de sănătate, aceasta a fost transferată în secția Reanimare și terapie intensivă a Spitalului Republican. Directorul Spitalului Republican, Anatol Ciubotaru, a confirmat pentru publicaţie că femeia se află în instituția medicală pe care o conduce, dar a dat asigurări că situația este sub control, femeia se simte mai bine și nu există niciun risc pentru personalul sau pacienții din secție, fiind luate măsurile necesare de securitate.

Ziarulnational.md e printre publicaţiile care difuzează primele imagini cu pacienta. Acestea, demonstrând izolarea totală a femeii, dar şi securizarea personalului medical care o îngrijeşte, au fost difuzate de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, care a însoţit imaginile cu următorul mesaj: „Pacienta depistată cu infecția coronavirus de tip nou se simte mai bine. Medicii au depus tot efortul pe parcursul zilei să îi stabilizeze starea de sănătate și le mulțumesc și pe această cale pentru profesionism și responsabilitate. Precizez că pacienta infectată cu COVID-19 este izolată în boxa de reanimare în cadrul Spitalului Clinic Republican. Tot personalul medical care acordă asistență medicală pacientei are echipament de protecție individuală. Intrarea în secția de Reanimare este securizată și separată. Medicii din SCR au fost instruiți suplimentar la capitolul control al infecțiilor și managementul clinic al pacientului cu COVID-19. Puteți vedea în această secvență video condițiile de îngrijire a pacientei”, spune Dumbrăveanu.

Cotidianul.md reţine şi publică un schimb de replici pe tema coronavirusului între premierul Ion Chicu și fostul premier Ion Sturza. Într-un mesaj pe Facebook, Sturza l-a acuzat pe Chicu că a „picat testul” la coronavirus şi că la ședința de duminică dimineața a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică a dat dovadă de „mofturi și îngâmfare”: „Domnul Chicu, după ce a ascultat cu multă atenție elogiile aduse de către unii „colegi” la adresa măriei sale – conducătorul nostru curajos și iubit etc. -, a ținut să menționeze un singur lucru. Cât de bine au acționat autoritățile!”, a scris Sturza. Replica lui Chicu a fost că :„Pîrjoltenenii mă întreabă când le restituiți datoria pe merele colectate de la ei în 1997, când făceați conserve? Sau plebea altă atitudine nu merită din partea „patriciului”?”.

Newsmaker.md publică o ştire din care rezultă că nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice este sancţionată de legislaţia moldovenească „cu închisoarea de până la cinci ani”. Este o prevedere a art. 215 (2) din Codul penal al Moldovei „Răspândirea bolilor epidemice”. Pedeapsa maximă este prevăzută pentru situaţii în care aceste acțiuni, „prin neglijență, au condus la moartea unei persoane sau la urmări grave sau moderate pentru sănătatea un ei persoane”.

XS
SM
MD
LG