Linkuri accesibilitate

Parlamentul a votat posibilitatea demiterii Procurorului General, ca urmare a unei evaluări


Procurorul General Alexandr Stoianoglo (foto arhivă)

Proiectul de lege care permite demiterea Procurorului General după o evaluarea a fost aprobat marți, 24 august, de Parlament, în a doua lectură. Inițiativa a fost susținută de 56 de deputați, partidul pro-prezidențial PAS având o majoritate de 63 de deputați în noul Parlament.

Au fost acceptate parțial și câteva modificări propuse de deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vasile Bolea, relatează Radio Chișinău, între acestea una care precizează că evaluarea Procurorului General are loc la propunerea unei treimi din membrii Consiliului Superior al Procurorilor (4 membri) și nu din partea a trei membri ai CSP, cum era inițial în proiect.

De asemenea, calificativul „eșuat” în vederea evaluării activității procurorului este înlocuit cu calificativul „nesatisfăcător”, în urma unui alt amendament al lui Vasile Bolea.

Totodată, Procurorul General interimar va fi numit prin decret al Președintelui la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.

Deputații Partidului „Șor” s-au abținut de la votarea acestui proiect.

Prin modificările propuse se urmărește introducerea unui mecanism de evaluare a performanțelor Procurorului General și dispunerea revocării acestuia din funcție în cazul în care se constată calificativul „nesatisfăcător”, urmare a efectuării evaluării performanțelor.

Totodată s-a aprobat reducerea numărului de membrii CSP de la 15 la 12, prin excluderea Procurorului General, a procurorului-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia și a Președintelui Uniunii Avocaților.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG