Linkuri accesibilitate

Parlamentul de la Chișinău ar putea avea doi vicepreședinți


Vor exista doi vicepreședinți ai Parlamentului – unul va fi reprezentantul PAS și celălalt, reprezentantul blocului PCRM-PSRM. Iar din cele 11 comisii permanente, șapte sau opt vor fi conduse de PAS, a anunțat vicepreședintele partidului de guvernare, Sergiu Litvinenco, la o emisiune a televiziunii TV8. Potrivit deputatului, joi, majoritatea parlamentară va constitui toate organele de conducere ale Legislativului și vor fi formate fracțiunile parlamentare, astfel încât șeful statului să poată demara consultările în vederea identificării unui candidat la funcția de prim-ministru.

Potrivit juristului Teodor Cârnaț, expert în drept constituțional, citat de agentia IPN, incapacitatea Parlamentului de a-și alege joi conducerea va duce la amânarea consultărilor șefului statului cu fracțiunile parlamentare, iar desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru va fi amânată pentru săptămâna viitoare.

Potrivit legii, președintele țării desemnează un candidat la funcția de prim-ministru după consultările cu fracțiunile parlamentare. Ulterior, candidatul desemnat are la dispoziție 15 zile pentru a-și crea echipa guvernamentală și programul de guvernare. Executivul este învestit cu voturile a cel puțin 51 de deputați.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG