Linkuri accesibilitate

Parlamentul European vs Comisie. Motivul: accesarea banilor europeni nu este condiționată de respectarea principiilor democratice


Sediul Parlamentului European de la Strasbourg, Franța.

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție prin care dă un ultimatum de două săptămâni Comisiei Europene să își îndeplinească obligațiile și să pună la punct măsurile prin care acordarea fondurilor UE e condiționată real de respectarea statului de drept.

Rezoluția a fost adoptată cu 506 voturi pentru, 150 împotrivă și 28 de abțineri, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

Noul instrument de condiționalitate pentru protejarea bugetului UE este în vigoare de la 1 ianuarie 2021 și se aplică și fondurilor de redresare. Cu toate acestea, Comisia nu a propus nicio măsură în temeiul noilor norme și nu a respectat termenul de 1 iunie stabilit de Parlament în rezoluția sa din 25 martie pentru finalizarea orientărilor privind aplicarea regulamentului.

Această situație constituie un temei suficient pentru introducerea de acțiuni în justiție, afirmă aceștia.

Riscul ca bugetul european să fie utilizat abuziv în țările UE a crescut, iar statul de drept se deteriorează, subliniază eurodeputații și îi încredințează președintelui Sassoli sarcina de a solicita Comisiei, în termen de cel mult două săptămâni, să își îndeplinească obligațiile în temeiul noului regulament.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG