Linkuri accesibilitate

Parlamentul oferă mai multă independența judecătorilor în fața factorului politic


Parlamentul de la Chișinău a adoptat un amendament constituțional care întărește independența judecătorilor în fața factorului politic: aceștia vor fi numiți în funcție până la pensie și nu vor mai trebui să treacă printr-o perioadă de probă de 5 ani, iar șefa statului, care îi numește pe noii judecători, nu va putea respinge decât o singură dată o candidatură propusă de Consiliul Superior al Magistraturii.

Amendamentele au fost sprijinite atât de majoritatea parlamentară, cât și de opoziție, cu toarte că în aparență contrazic stilul noii puteri care a arătat până acum că, dimpotrivă, vrea să-și asume politic mai multe numiri și remanieri în sistemul de justiție, inclusiv la Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție.

Setul de amendamente răspunde, în primul rând, nevoii de absolvire a magistraților începători de un termen de probă, de cinci ani, înainte de admiterea pe viață în sistem, termen ce se crede că le știrbește din independență.

O altă prevedere din proiect îi va permite însă șefei statului să-i promoveze ea în funcție, în locul parlamentului, pe magistrații Curții Supreme de Justiție. Este schimbarea poate cea mai importantă pentru actualele autorități, care obțin astfel posibilitatea legală să schimbe garnitura de magistrați din CSJ și să pornească, de la această curte de prim rang, curățenia în sistemul de justiție.

Majoritatea PAS din legislativ, care are de gând, într-o etapă următoare, să supună corpul de magistrați, la fel pe procurori unei evaluări ca în Albania, adică din exteriorul sistemului, inclusiv cu participarea experților din străinătate, crede că amendamentele adoptate azi o vor ajuta să dea start reformelor judiciare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG