Linkuri accesibilitate

Parteneriatul PSD-PD a îngropat „pentru mult timp” viitorul R. Moldova (S.Rusu/Jurnaliștii.ro)


Ziare de la București.
Ziare de la București.

Revista presei românești.

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova a început „într-un context deloc fericit”, scrie Sebastian Rusu pe site-ul Jurnalistii.ro. El duce discuția către rolul pe care l-ar fi putut avea președintele Klaus Iohannis în acest moment, numai că șeful statului român s-a înscris încă de la bun început pe o poziție prudentă, „dictată de situaţia din teren şi de politica Germaniei”.

Totul a fost agravat și de războaiele dintre palate, cum sunt numite confruntările dintre președinte și executiv. Dosare importante, între care și cel referitor la Moldova, „au fost aruncate în aer”. Cei doi poli nu cad de acord pe mai multe subiecte sensibile de politică externă, mai ales în ce privește vecinătățile. Sebastian Rusu scrie fără reticențe că „Parteneriatul dintre Partidul Social-Democrat și Partidul Democrat din Moldova a îngropat «pentru mult timp» viitorul Republicii Moldova, în contextul în care coaliţia PSD-ALDE a sponsorizat populismul Cabinetului hibrid al lui Plahotniuc de la Chişinău, iar banii alocaţi pentru şcoli, drumuri şi spitale sunt «apă de ploaie» într-un spaţiu care a fost pierdut sau mai bine spus cedat bucată cu bucată lui Vladimir Plahotniuc”.

Președintele Iohannis „ar fi putut să iniţieze o strategie cu paşi concreţi pentru Moldova. Într-o primă fază, ar fi putut să se centreze pe apropierea de valorile euro-atlantice, şi apoi pe REUNIRE. Dar pentru politicienii de la Bucureşti şi Chişinău, REUNIREA este un subiect fierbinte de care se folosesc (doar) în scopuri electorale, când votul celor aproximativ un milion de moldoveni cu paşaport românesc contează”. În comentariu mai apare o motivație a eșecului politicilor României dincolo de Prut: dezinteresul PSD.

Principalul partid de guvernământ știe că dincolo de Prut sunt, în mare măsură, votanții lui Traian Băsescu și ai Partidului Mișcarea Populară. Noile partide, în schimb, Uniunea Salvați România și PLUS, dar și liberalii se interesează de Moldova și vor sprijini actuala opoziție democratică de acolo.

„O campanie lansată după ce numeroase şicane administrative şi cu relevanţă juridică au fost lansate, ba pentru înregistrarea sau nu a vreunui candidat, ba pentru propaganda pe net înainte de debutul campaniei, ba pentru candidaţi cu nume similar şi binecunoscutul joc de-a confuzia şi împărţirea voturilor pe anumite circumscripţii”, observă și Iulian Chifu pe blogurile Adevărul.

Cui îi aduce avantaje o campanie ternă şi fără atractivitate?

În opinia sa, nu se văd deloc programe electorale bine definite, de nicio parte. „Cui îi aduce avantaje o campanie ternă şi fără atractivitate, pe clişee vechi şi neconvingătoare? În teorie, se spune că partidelor bine organizate, la firul ierbii, cu mobilizare bazată majoritar pe capacitatea administrativă, şi dezavantajează partidele de imagine, de lider, care mobilizează prin mass media şi social media”. Celor din urmă, mai arată Chifu, le lipsesc însă „elemente cheie de atractivitate explozivă” și capacitatea de a genera emoţii.

Pe site-ul de știri G4media e semnalată o inițiativă bună – lucru rar – a președinției române la Consiliul Uniunii Europene: soluția formulată de experți în privința proiectului conductei de gaze Nord Stream 2. Decizia va fi luată de țara care asigură președinția rotativă. Anul trecut, Bulgaria și Austria s-au opus proiectului Nord Stream 2. Sunt de aceeași parte destul de multe state europene, nu însă și Germania și Franța

XS
SM
MD
LG