Linkuri accesibilitate

PSD în plan european nu mai are niciun fel de influență (I.Fota/ Ziare.com)


Revista presei de la București.

O analiză a jurnaliștilor de la G4Media inventariază măsurile de curățire a aparatului de stat din Republica Moldova de oamenii lui Vladimir Plahotniuc, așa cum premierul Maia Sandu a avertizat că se va întâmpla.

A fost sesizat „Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) să inițieze procedura de pornire a urmăririi penale împotriva Procurorului General pentru coparticipare la uzurparea puterii de stat, depășirea atribuțiilor de serviciu, amestec în înfăptuirea justiției și corupere pasivă”.

Premierul Maia Sandu li se adresase deja procurorilor cu îndemnul de a-și face liberi meseria: „Nu aşteptaţi demisia lui Harunjen! Scăpaţi de frica iraţională şi apucaţi-vă de lucru! (…) Începeți să vă comportați ca niște procurori adevărați, nu stați ascunși prin birouri până se va schimba conducerea. Ea se va schimba cu siguranță! Eduard Harunjen va răspunde în fața legii pentru inacțiunile sale și pentru abuzurile comise. Pentru că, urmare a acțiunilor și inacțiunilor sale, miliarde și miliarde de lei au fost furate de la stat și de la cetățeni! (…) Nimeni nu vă cere altceva decât să aplicați legea. Vă cerem să acționați hotărât față de cei care pun în pericol Republica Moldova”, le-a spus Maia Sandu procurorilor.

În R. Moldova au demisionat judecătorii Curții Constituționale. A demisionat Bogdan Zumbreanu „din funcția de șef al Direcției generale urmărire penală a Centrului Național Anticorupție. Anterior, acesta a fost demis de către Parlament din funcția de director general al CNA”. Se așteaptă demiterea conducerii Consiliului Concurenței și a membrilor Consiliului Audiovizualului, informează G4Media.

Într-un interviu acordat Cameliei Badea pentru Ziare.com, Iulian Fota exprimă temerea că politica externă dusă de guvernul Vioricăi Dăncilă riscă să umilească din nou România. Se îndoiește că cei implicați în desemnarea viitorului comisar european din partea României vor acționa unitar și cu atât mai complicate vor fi (dacă vor fi) negocierile pentru obținerea unui post de vicepreședinte al Comisiei Europene, la care România ar fi îndreptățită.

Partidul Social-Democrat este unul dintre cele mai puternic reprezentate formațiuni în familia socialiștilor europeni și, totuși, în plan european, nu mai are niciun fel de influență. În țară, cursul politic va fi însă influențat de alegerea apelor în PSD: care dintre cele două grupări conturate după condamnarea lui Liviu Dragnea va avea câștig de cauză: cea ultranaționalistă, în care se regăsesc figuri ca Pleșoianu, Codrin Ștefanescu, Șerban Nicolae, Cătălin Radulescu, Olguța Vasilescu (…) sau cea pro-occidentală, formată din oameni cu state mai vechi în partid, dintre care face parte și Ioan Mircea Pașcu, aspirant la postul de comisar european.

Pe blogurile Adevărul e deja raportul GRECO. Cristian Unteanu vede o clucluzie „clară şi nicidecum interpretabilă: România rămâne subiect al procedurilor GRECO de neconformitate cu recomandările primite, cerându-se în consecinţă autorităţilor române să raporteze pe mai departe modul în care se vor conforma celor solicitate până în 30 iunie 2020”.

XS
SM
MD
LG