Linkuri accesibilitate

Partidul Socialiștilor contestă la Curtea Constituțională legea securității informaționale


Deputații Partidului Socialiștilor au contestat la Curtea Constituțională prevederile legii securității informaționale, promulgată duminică de președinta Maia Sandu. Cunoscută și sub numele de legea pentru combaterea dezinformării, aceasta inetrzice știrile și emisiuniel analitice produse în Rusia, dar și programele care conțin dezinformare, care susțin agresiunea militară, sau au conținut extremist, caracter terorist sau reprezentând o amenințare pentru securitatea națională.

Socialiștii consideră că noua lege, pe care o numesc „a cenzurii”, încalcă mai multe prevederi ale Constituției, dar și tratate internaționale privind drepturile omului, ratificate de R. Moldova.

Potrivit Partidului Socialiștilor, modificările la Codul Audiovizualului, aduse de noua lege, „cenzurează informația incomodă difuzată public”, instituie penalizări disproporționate pentru cel acuzat de „dezinformare” și astfel „strangulează agenții economici de profil”, relatează IPN.

Legea, adoptată de Parlament pe 3 iunie, face permanente interdicți impuse oricum odată cu decretarea stării de urgență după invazia Rusiei în Ucraian.

Din forma finală a fost omisă o provedere mult controversată: s-a renunțat la reglementarea spațiului online, în care se atribuia Serviciului de Informații și Securitate dreptul de a bloca site-uri și de a amenda cetățenilii acuzați că ar răspândi propaganda și dezinformează .

Deputatul PAS Virgiliu Pâslariuc, unul din autorii legii, declara Europei Libere că reglementarea spațiului online va face obiectul unei legi separate.

XS
SM
MD
LG