Linkuri accesibilitate

Pavel Filip a trăit jenantul moment al adevărului la Bruxelles (Nicolae Negru/Ziarul Național)


„Apune steaua votului etnic în Republica Moldova?” (Petre Bogatu/deschide.md).

Jurnalistul român Răzvan Voncu povestește într-un articol pentru Adevarul (adevarul.ro) cum a străbătut un drum de la Chișinău spre Galați, traversând autonomia găgăuză. Un drum, spune autorul, care ar pune la încercare sentimentele oricărui român, indiferent că e unionist sau nu; care pune sub semnul întrebării toate gândurile înălţătoare pe care le-ar putea avea românii de peste Prut şi, mai ales, aruncă în aer, cu forţa concretului, toată „strategia“ românească privind Republica Moldova, din ultimii 27 de ani. Pornind de la observațiile sale în autonomia Gagauz Yeri, autorul spune că „„strategia” românească [...] nu a luat în calcul nici o secundă problema găgăuză. „Vorbim iresponsabil, ca-ntr-o cârciumă de port, despre unire, dar habar n-avem că fix în centrul Republicii Moldova e un teritoriu autonom, populat de oameni pentru care soarele răsare la Moscova şi care ne urăsc sincer, din inimă. Lor nu li s-a adresat nici una din iniţiativele româneşti desfăşurate peste Prut, nici măcar una de sondare a motivelor pe care le au să ne urască...”, scrie, concret, autorul.

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:35 0:00
Link direct

„Apune steaua votului etnic în Republica Moldova?” – se întreabă în editorialul său publicat de deschide.md Petru Bogatu. „Ne-am obișnuit că în alegerile din Republica Moldova rusolingvii votau disciplinat fantoma Uniunii Sovietice, iar de la un timp încoace – obsesia numită Putin. Este foarte greu de crezut că tentația minorităților de a face o alegere pe criterii etnice poate fi înfrântă. Indiferent de propaganda electorală, rusolingvii votează preponderent candidații filoruși. Și basta”, scrie autorul.

El consideră că această situație a început să se schimbe odată cu anexarea Crimeii și invazia rusă în Donbass din anul 2014. „Noua situație n-avea cum să nu aibă efecte și asupra etnicilor ucraineni din Republica Moldova, majoritari între minoritățile naționale dintre Prut și Nistru. [...]. O parte considerabilă dintre aceștia a încetat să se închine Maicii Rusia. Iată de ce votul lor nu mai poate fi lesne manipulat de candidații pro-Putin”, constată Bogatu.

Newsmaker.md publică un longread despre cum holdingul media al democraților „nu reflectă” alegerile din capitală. Potrivit jurnaliștilor portalului, care au privit opt zile știrile la Prime, Publika TV, Canal 2, Canal 3 и СТС, refuzul oficial al acestor posturi de a reflecta campania electorală a fost doar o perdea de fum. În realitate, aceste cinci televiziuni de top din holdingul PDM (aparținând lui Vlad Plahotniuc), prin știri, sub pretextul acoperirii obișnuite a evenimentelor, au favorizat-o categoric pe Silvia Radu, l-au demonizat pe Andrei Năstase, i-au prezentat defavorabil sau neutru pe ceilalți candidați. În articol se arată că, prin refuzul oficial doar declarativ de a reflecta campania electorală, aceste posturi TV au evitat monitorizarea prevăzută de lege de către autoritatea audiovizuală. De asemenea, posturile respective au evitat, astfel, obligația – inevitabilă dacă reflectau alegerile - de a oferi timp de antenă adversarilor politici al PDM.

Agenția oficială de la Tiraspol Novosti Pridnestrovia, (novostipmr.com) îl citează pe Iuri Ceban, vice-președintele Uniunii industriașilor, agrarienilor și antreprenorilor din Transnistria, care susține că din perspectiva atractivității investiționale „RMN este într-o situație mai bună decât Moldova și Ucraina”. Potrivit lui Ceban, autoproclamata RMN „se deosebește favorabil de vecini prin noua legislație investițională și prin politica internă mai stabilă și mai prognozabilă”. „Noi, deși suntem nerecunoscuți, ne prezentăm într-o perspectivă mai bună. Nici în Ucraina, nici în Moldova nu există facilități atât de bune în privința vacanței fiscale”, mai afirmă Ceban care enumeră o serie de alte facilități acordate la Tiraspol pentru încurajarea investițiilor.

În editorialul său pentru ziarulnational.md, Nicolae Negru scrie că „premierul Pavel Filip, care ne tot asigura că guvernarea a îndeplinit toate condițiile pentru ca ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro din partea UE să ajungă, în sfârșit, la Chișinău, a trăit jenantul moment al adevărului, iar opoziția care tot spera că va obține cu ajutorul UE anularea sistemului electoral mixt a avut dezamăgirea confirmării temerilor că acest obiectiv nu mai preocupă Bruxellesul într-o măsură adecvată”. Potrivit lui Negru, „Pavel Filip ne este dator nouă, cetățenilor, cu o explicație: de ce a mințit că au fost îndeplinite toate condițiile pentru prima tranșă a asistenței macrofinanciare?”

XS
SM
MD
LG