Linkuri accesibilitate

PD încearcă să iasă din umbra socialistă (Dionis Cenușă/ Unimedia.md)


Revista matinală a presei la radio Europa Liberă.

Revista matinală a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:31 0:00
Link direct

Decizia Partidului Democrat de a-și retrage miniștrii de la guvernare, după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, nu este neapărat „un semnal că PD abandonează barca naufragiată”, crede politologul Dionis Cenuşă citat de unimedia.info. PD vrea să se decupleze de PSRM pentru a intra în eventuale coaliții noi cu partide pro-europene… rămânerea în umbra socialiștilor îi va șterge definitiv identitatea politică, notează analistul. Dionis Cenuşă mai susține că decizia PD va putea fi folosită de Igor Dodon pentru a mobiliza votul alegătorilor prin accentuarea sentimentelor de frică de o criză politică inevitabilă. În aceeași măsura, Maia Sandu încearcă să valorifice decizia PD interpretând-o ca pe o abandonare a lui Dodon. după părerea analistului Maia Sandu ar putea să folosească această situație nu atât pentru a demonstra slăbiciunea lui Dodon, ci mai degrabă pentru a convinge publicul de stabilitate politică după scrutin rezultată din formarea unei eventuale noi coaliţie de guvernare. „Populaţia şi votanții trebuie asigurați că țara nu va intra într-o criza politică, adițional la cea sanitară și financiară”, conchide Dionis Cenuşă.

Agora.md relatează că în actuala campanie electorală, la fel ca la precedentele, informațiile false sunt o „armă” în lupta pentru fotoliul prezidențial. În articol se face referinţă la foi volante, publicate în zece mii de exemplare din fondul electoral al candidatului independent Igor Dodon, care conțin acuzații false în adresa candidatei PAS Maia Sandu. În pliante se menţionează între alatele că „dacă Maia Sandu devine președinte, Moldova are ce pierde”. Se mai spune că Sandu ar intenţiona să impună interdicții pentru business în condiții de pandemie, să închidă școli și spitale, să stopeze plățile pentru salarii și pensii. toate sunt falsuri, afirmă purtătoarea de cuvânt a PAS, Aurica Jardan. „În primul tur, Igor Dodon a primit o palmă zdravănă peste față de la cetățeni. Acum el se simte prins în colț, el simte că îi fuge pământul de sub picioare și este gata să dea foc la țară”, spune Jardan. Autorii articolului precizează că nu au reușit să obțină o reacție de la purtătoarea de cuvânt a lui Igor Dodon.

Şi cotidianul.md informează că în ajunul turului doi de scrutin prezidențial sunt publicate mai multe știri false care au tendința de a manipula opinia publică. Informațiile sunt scrise și difuzate cu intenția de a induce votanții în eroare, în consecință, de a defavoriza unul dintre candidații electorali. O analiză a comunității Watchdog trece în revistă titlurile știrilor false în ajunul turului doi între care „şcoli închise și sate distruse, în caz că Maia Sandu căţtigă alegerile; Europenii plătesc bani moldovenilor ca să o voteze pe Maia Sandu; Diaspora va falsifica alegerile; Maia Sandu a blocat indexarea pensiilor; Maia Sandu- președintă comodă pentru Plahotniuc”. Afirmațiile false și speculațiile fără nicio bază factuală și logică devin subiect de știri, fără măcar a fi solicitată și reacția persoanelor vizate, se mai arată în analiză.

„Zile de mare îngrijorare pentru Igor Dodon” este editorialul semnat pe deschide.md de președintele Centrului Mării Negre de Cercetare a Mediului Securității, Artiom Filipenko. Una din constatările expertului este că înainte de turul doi Moscova ar renunța la Dodon, după ce a anunţat că este gata să coopereze cu orice președinte ales de poporul din Moldova. O altă observaţie a expertului este că înfrângerea lui Dodon din primul tur i-a făcut chiar și pe aliații săi să se îndoiască de victoria acestuia. „Înainte de runda a doua, situația nu este în favoarea lui Igor Dodon. În mulțime persistă nemulțumirea față de corupție și sărăcie, în rândul elitelor – frământarea în rândul aliaților. Și, pe deasupra, este poziția vagă a Rusiei, care pare a fi o încercare de a se distanța de perdant. Pentru Dodon a venit timpul să cadă în disperare”, conchide Artiom Filipenko.

XS
SM
MD
LG