Linkuri accesibilitate

„PDM între Ceban şi Năstase” (Petru Grozavu/Ziarul de Gardă)


Victoria Partidului Socialiștilor la alegerile din toamnă va conduce la consolidarea pozițiilor Kremlinului în regiune (Deschide.md).

Rezultatele alegerilor primarului capitalei ar putea fi anulate, presupune Dumitru Spătaru pe tribuna.md. Un indiciu ar fi, după părerea autorului, o declarație recentă a candidatei care s-a clasat pe locul trei în primul tur, Silvia Radu. Întrebată despre planurile sale pe viitor, Radu a răspuns „vom vedea cum va fi încheiat acest scrutin apoi vom discuta”. De ce ar interesa-o pe Silvia Radu un scrutin pe care l-a pierdut şi ce legătură ar avea rezultatele alegerilor cu cariera sa din continuare, se întreabă Dumitru Spătaru. El crede că „pe Silvia Radu a luat-o gura pe dinainte şi a spus ceea ce nu trebuia să spună şi anume că e posibil ca alegerile să fie anulate, iar ea… să continue activitatea la Primărie din postura de interimar”. Aceste presupuneri pot crea o anumită stare de spirit în societate – stare de spirit pentru alegeri, dar şi pentru perioada de după alegeri, concluzionează Dumitru Spătaru.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:37 0:00
Link direct

Tribuna.md îl citează şi pe comentatorul Tudor Cojocariu care consideră că Andrei Năstase greșește atunci când refuză să participe la dezbaterile publice inițiate de adversarul său Ion Ceban. „Înțeleg că e neplăcută reușita socialistului de „a luat prăjina”, provocându-l primul pe Năstase. Dar asta nu înseamnă că „unicul candidat proeuropean rămas în cursă” nu trebuie să accepte provocarea și s-o valorifice”, afirmă Cojocariu. El mai observă că susținerea declarată a unor noi partide nu va fi suficientă pentru a motiva mai mulți oameni să-l voteze pe Andrei Năstase, de aceea „candidatul pro-european trebuie să facă uz de toate oportunitățile existente în campania electorală”, crede Tudor Cojocariu.

„PDM între Ceban şi Năstase” este titlul editorialului semnat în Ziarul de Gardă de Petru Grozavu. După părere sa, rezultatele turului doi al alegerilor pentru funcţia de primar al Chişinăului depind de interesele Partidului Democrat de guvernământ, care refuză să anunţe public pe cine-l vor sprijini în alegerile din 3 iunie. „Dacă PDM are bătută palma cu Dodon, îl va face primar pe Ceban… Dacă va vrea, însă, să dreagă busuiocul pe relația cu occidentalii îl vor da câștigător pe Năstase, ca să demonstreze că nu sunt una cu Dodon”, notează autorul. El nu exclude şi un al treilea scenariu… „dar nu vreau să cred că s-a ajuns la bani”, conchide Petru Grozavu, fără a oferi alte detalii.

Cetățenii Republicii Moldova trebuie să înțeleagă puterea enormă pe care o au prin exercițiul de vot. De această părere este jurnalistul Vitalie Călugăreanu. „Alegerile locale noi, care au avut loc pe 20 mai, au demonstrat că lucrurile se pot schimba în Republica Moldova. Ele au aprins o luminiță a speranței, care o să-i mobilizeze pe oameni în turul doi al scrutinului și la alegerile parlamentare”, a spus jurnalistul la o emisiune de la TVC21, citat de IPN. activistul civic Sergiu Tofilat e de părere că oamenii au ieșit la vot, nu atât să-l susțină pe Andrei Năstase, cât să nu admită ca Chișinăul să ajungă în mâna lui Vladimir Plahotniuc. „Actualul regim nu controlează situația așa cum și-ar fi dorit și acesta este un mesaj foarte puternic pe extern. Cu actualele rezultate din primul tur și sper că și în turul doi rezultatele vor fi bune, actualul regim poate fi demontat”, a afirmat Sergiu Tofilat.

Victoria Partidului Socialiștilor la alegerile din toamnă va conduce la consolidarea pozițiilor Kremlinului în regiune și ar schimba radical relațiile moldo-ucrainene, scrie deschide.md citând opiniile unor analişti politici din Ucraina care au participat la Chişinău la o Conferința Științifică internațională despre relaţiile dintre R. Moldova şi Ucraina. Expertul ucrainean Serghei Gherasimciuk observă că relaţiile bilaterale înregistrează în ultimii ani o dinamică pozitivă, dar ar putea fi „înghețate” dacă exponenții Kremlinului în R. Moldova, adică PSRM, ar obține majoritate parlamentară în urma alegerilor. „Victoria socialiștilor este egală cu victoria Rusiei”, afirmă expertul. Cu referire la posibile scenarii post-electorale, expertul spune că în cazul unei alianțe PDM-PSRM, este mai greu de făcut prognoze, însă cert este aceasta ar presupunea păstrarea status-quo-ului. După părerea analistului, parcursul european al R. Moldova ar putea continua doar în urma unei alianțe PDM-PAS-PPDA, însă nu știe pe cât e de posibil ca aceste formațiuni să cadă la o înțelegere.

Mold-street.com informează despre cum este realizat la Străşeni programul „Drumuri bune pentru Moldova” anunţat „cu mare fast de liderul PDM, Vlad Plahotniuc”. Unele sectoare de drum care urmează a fi reparate au fost incluse în listă fără o consultare a cetățenilor, iar beneficiarii ar fi liderii locali din PDM, se spune în articol. Unele porţiuni selectate duc direct spre două terenuri ce aparţin familiei preşedintelui de raion Mihail Popa, exponent al PDM. Acesta neagă că ar avea vreo legătură cu alegerea porțiunilor de drum şi afirmă că la selectarea porțiunilor ar fi fost consultați localnicii, lucru infirmat însă de primara municipiului Străşeni, Valentina Casian. În articol se mai spune că nu e o coincidenţă între alegerea porțiunilor şi amplasarea proprietăţilor şefului de raion din partea PDM. „Anul trecut au fost reparate, din bani publici, porţiuni de stradă pe care sunt amplasate casa luxoasă şi piaţa agroalimentară ale aceluiaşi preşedinte de raion.” Se mai precizează că drumurile sunt repatare de o firmă administrată de finulu de cununie al preşedintelui de raion.

XS
SM
MD
LG