Linkuri accesibilitate

Pentagonul, decis să încheie până la sfârşitul lui august operaţiunea de evacuare din Afganistan


Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, la o conferință de presă în Washington, 23 august 2021
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, la o conferință de presă în Washington, 23 august 2021

Pentagonul a anunţat marţi că nu şi-a schimbat planul de a încheia până la sfârşitul lunii august operaţiunea de evacuare din Afganistan şi retragerea trupelor americane din această ţară. Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului american al Apărării, John Kirby, această instituţie consideră că are capacitatea de a evacua din Afganistan până pe 31 august toţi cetăţenii americani care doresc să părăsească această ţară unde talibanii au preluat puterea. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt a menţionat că Pentagonul ar putea avea nevoie de baze suplimentare pentru a găzdui persoanele evacuate din Afganistan.

La o conferinţă de presă la Kabul, un purtător de cuvânt al talibanilor a anunţat că aceştia nu vor accepta continuarea evacuărilor din Afganistan după data de 31 august şi că blochează imediat accesul afganilor către aeroportul din Kabul, acuzând Statele Unite că evacuează din Afganistan nu doar colaboratori ai trupelor internaţionale, ci şi specialişti afgani. „Drumul către aeroport este acum închis. Afganii nu sunt autorizaţi să meargă acolo, (numai) străinii pot merge”, a declarat purtătorul de cuvânt principal la talibanilor, Zabihullah Mujahid

„Le cerem americanilor să-şi schimbe politica şi să nu încurajeze afganii să plece (…), inginerii, medicii, militarii noştri”, a adăugat acesta, susţinând că talibanii nu au în vedere represalii împotriva nimănui.

În cursul dimineții, directoarea Agentiei Națiunilor Unite pentru drepturile Omului Michelle Bachelet a declarat că are informații credibile despre încălcări grave ale drepturilor omului comise de talibani în Afganistan, execuții sumare ale civililor, abuzuri asupra minorităților religioase și asupra foștilor militari guvernamentali cât și restricții și abuzuri asupra femeilor și fetelor care voiau să meargă la școală. Puține organizații umanitare care au lucrat în Afganistan cred că declarațiile liderilor talibanilor pot fi crezute.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG