Linkuri accesibilitate

Pentru o diaspora „activă”, ca cea din Italia, 31 de secții de votare ar fi puțin (ambasadorul Urecheanu)


Ambasadorul R. Moldova în Italia, Anatol Urecheanu a deplâns faptul că în Italia ar urma să fie deschise numai 31 de secții de votare pentru alegerile anticipate din 11 iulie, cu numai una mai mult decât la prezidențialele din noiembrie 2020. Într-un interviu cu Europa Liberă joi, în ajunul vizitei la Roma a președintei Maia Sandu, Urecheanu a declarat că s-au solicitat „ceva mai multe secții de votare, având în vedere estimările noastre privind activismul civic al comunității din Italia”.

Tot Urecheanu a precizat că în acest moment diaspora moldoveană din Italia este estimate la circa 120 de mii de oameni dar practic ar putea fi dublă. „ (…)ceastă cifră este mult mai mare, pentru că mulți din cetățenii noștri călătoresc cu pașapoarte românești, mulți din ei călătoresc cu pașapoarte bulgărești, o bună parte dintre ei au deja cetățenie italiană” a explicat Urecheanu în interviul cu Europa Liberă.,

Joi, Curtea de Apel a dat o decizie prin care obligă CEC să organizeze 190 de secții de votare peste hotare – față de 146 cât anunțase Comisia Electorală Centrală după o primă revizuire, în sus, a numărului de centre de votare.

Vineri 19 iunie, Comisia Electorală Centrală a atacat cu recurs la Curtea Supremă de Justiție decizia Curții de Apel Chișinău. Ministerul de Externe a spus inițial că pot fi organizate 191 de secții, dar CEC a aprobat într-o primă etapă doar 139, mărind apoi numărul la 146. Se crede că un număr mare de secții în străinătate ar avantaja partide pro-europene, în special partidul pro-prezidențial PAS, iar un număr mic, dimpotrivă, le-ar reduce șansele în alegerile anticipate din 11 iulie.

Oricum prelungirea acestei lupte juridice pune sub semnul întrebării șansele de a organiza, practic, în străinătate, mai multe secții de votare decât cele aprobate deja de CEC.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG