Linkuri accesibilitate

Pentru ucraineni, cetățenia rusă ar însemna „dreptul de a uita de toate drepturile” (Volodimir Zelenski)


Președintele ale al Ucrainei, Volodimir Zelenski și președintele rus Vladimir Putin
Președintele ale al Ucrainei, Volodimir Zelenski și președintele rus Vladimir Putin

Sâmbătă, Putin anunța că ar putea extinde dreptul de a obține cetățenia rusă tuturor ucrainenilor, nu numai celor din Dombas.

Președintele ales al Ucrainei, actorul Volodimir Zelensky a declarat că Moscova nu ar trebui să-și „piardă timpul, încercând să atragă ucrainenii cu promisiunea unei cetățenii ruse” pentru că acești știu că o astfel de cetățenie nu le va aduce decât „dreptul de a fi arestați pentru că protestează pașnic”.

Valdimir Putin la summitul economic de la Beijing, 27 aprilie 2019
Valdimir Putin la summitul economic de la Beijing, 27 aprilie 2019

Sâmbătă, președintele rus Vladimir Putin declara că Moscova ar putea facilita obținerea cetățeniei ruse pentru toți ucrainenii, nu numai pentru cei din regiunile separatiste din est, așa cum este reglementat acum prin decretul semnat de președinte la mijlocul săptămânii.

Comentând declarația președintelui Putin, Zelenski a mai scris într-o postare pe Facebook, că cetățenia rusă le-ar aduce ucrainenilor numai „dreptul de a uita de toate libertățile pe care le au”. „Diferența de bază”, a continuat Zelenski, „este că noi, ucrainenii, avem dreptul de a vorbi liber la noi în țară, avem o presă liberă, avem acces liber la internet”.

Cu toate acestea, Zelenski a scris că și-ar dori o normalizare a relațiilor cu Rusia, dar numai după ce „regiunea Dombad și Crimeea ies de sub ocupație”.

Rusia a anexat abuziv peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 și a sprijinit activ mișcarea separatistă prorusă din Dombas, din estul Ucrainei deși respinge acuzațiile că ar fi participat direct, cu oameni și arme, la mișcarea separatistă.

Pe 24 aprilie, Vladimir Putin a semnat un controversal decret prin care a fost simplificată procedura de acordare a cetățeniei ruse locuitorilor din regiunile separtiste din estul Ucrainei. Decretul a fost emis de Putin la numai trei zile după ce ucrainenii au ales un nou președinte, pe actorul de comedie Volodimir Zekenski, oferind o șansă de îmbunătățire a relației cu Moscova grav deteriorată de anexarea Crimeii de către Rusia și războiul din Donbas.

La Kiev, ministrul de externe Pavlo Klimkin a reacționat imediat, spunând că decretul lui Putin „de eliberarea a pașapoartelor în teritoriile ucrainene ocupate reprezintă o continuare a agresiunii ruse și amestecului în treburile interne” ale Ucrainei.

Cetățenia rusă pentru regiunile separatiste din estul Ucrainei

Steve Gutterman, „This Week in Russia”

„Cu ce sunt mai prejos rușii din Ucraina de români...sau unguri? Sau ucrainenii de acolo care se simt profund legați de Rusia” din cauza legăturilor de familie sau „alte motive”? Era unul din argumentele aduse de președintele rus Vladimir Putin în apărarea decretului semnat miercuri, 24 aprilie, prin care se facilitează obținerea cetățeniei ruse pentru locuitorii din regiunile separatiste, din estul Ucrainei.

Decretul nu face însă trimitere nici la etnie, nici la modul în care o persoană se autodefinește, nici la mediul cultural și lingvistic din care vine. Mai degrabă lasă de înțeles că oricine locuiește în regiunile separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucraine, de la granița cu Federația rusă, poate cere cetățenia rusă.

Vladislav Surkov, unul din vechii consilieri ai președintelui rus, care se ocupă de strategia din Dombas, a încercat să definească grupul care este ținta decretului. Ar fi vorba, potrivit lui Surkov, de vorbitorii de rusă, de cei care „gândesc rusește” – definiție extrem de vagă, ce stă și la baza teoriilor despre Noua Rusiei. Din Crimeea până la granița cu R.Moldova.

O zi mai târziu, președintele rus s-a justificat cu argumentul că decizia sa de a facilita obținerea cetățeniei ruse nu s-ar deosebi prin nimic de ceea ce fac România, Polonia sau Ungaria, țări ale Uniunii Europene care acordă cetățenia persoanelor de etniile respective din afara granițelor. „Cu ce sunt mai răi rușii din Ucraina decât românii, polonezii sau ungurii?”, a spus Putin la o conferință de presă la Vladivostok.

Decretul a fost criticat fără menajament și de Statele Unite, Uniunea Europeană, OSCE precum și de Franța și Germania, mediatori în așa-numitul „Grup de la Minsk”, creat pentru a facilita soluționarea pașnică a conflictului din estul Ucrainei.

Nu este prima data că Rusia facilitează obținerea cetățeniei de către locuitorii regiunilor separatiste din fostul spațiu sovietic. Așa s-a întâmplat în cazul Georgiei: din 2002, Moscova a început să acorde cetățenia rusă locuitorilor din Abhazia și Oseția de sud iar în august 2008, a invocat tocmai securitatea acestor cetățeni ruși, pentru a trimite trupe în cele două regiuni separatiste ale Georgiei.

Un precedent care neliniștește și Chișinăul: aproape jumătate din populația regiunii transnistrene, relatează presa rusă, are cetățenia Federației ruse.

XS
SM
MD
LG