Linkuri accesibilitate

Peskov: decizia Finlandei de a adera la NATO este o amenințare


Finlanda și Suedia pe harta Europei cu țările europene NATO marcate în albastru.
Finlanda și Suedia pe harta Europei cu țările europene NATO marcate în albastru.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat la Moscova că decizia Finlandei de a adera la NATO este o amenințare. „Încă o extindere NATO nu face continentul nostru mai stabil și mai sigur”, a spus presei Peskov, reamintind că președintele Putin a ordonat deja întărirea capacității militare a țării la granița vestică.

Peskov a subliniat însă că toată lumea, „inclusiv Rusia și Washingtonul”, vrea să evite o confruntare directă între NATO și Rusia.

Remarcile lui Dmitri Peskov sunt o primă reacție a Rusiei după ce președintele Finlandei, Sauli Niinisto, și premierul Sanna Marin au dat publicității o declarație comună în care se afirmă că Finlanda „trebuie să depună fără întârziere cererea de aderare la NATO”.

Întrebat miercuri dacă Finlanda ar putea provoca Rusia prin aderarea la NATO, președintele Sauli Niinisto a spus că vina este a președintelui Vladimir Putin. „Răspunsul meu ar fi că el a provocat-o. Să se uite în oglindă”, a spus Niinisto.

Cu mai puțin de un an în urmă, sprijinul finalndezilor pentru NATO era de doar 20 la sută. „În ultimele sondaje, sprijinul este de 76 la sută, cu doar 12 la sută împotriva aderării și 11 la sută nehotărâți”, a spus ministrul de externe finlandez, Pekka Haavisto.

NATO a promis anterior că va examina rapid cererile Finlandei și Suediei, așteptate în câteva zile.

Frontiera comună dintre Finlanda și Rusia este de peste 1,300 de kilometri, iar Finlanda are statut de țară neutră. „Nu putem rămâne lipsiți de apărare în fața unei Rusii care nu respectă legile internaționale”, a declarat premierul Sanna Marin, într-un interviu acordat presei japoneze, citat de BBC.

Pentru șefa diplomației suedeze Ann Linde, declarația liderilor Finlandei transmite un „mesaj important”.

Partidul Social Democratic aflat la guvernare în Finlanda urmează să anunțe o poziție legată de aderarea la NATO pe 15 mai.

Parlamentul finlandez ar putea apoi dezbate și vota pentru aderarea la NATO o zi mai târziu.

Marțea viitoare, președintele Finlandei Sauli Niinistö va fi la Stockholm pentru o vizită oficială.

Este de așteptat ca admiterea Finlandei și Suediei să fie oficializată la summit-ul NATO de la Madrid din 29-30 iunie.

Reuniunea ar putea deveni unul din cele importante summit-uri NATO, strategic și istoric, din ultimele decenii, echivalând poate cu cel din 1999, când a avut loc prima extindere spre est a Alianței Nord-Atlantice prin primirea Poloniei, Ungariei și Cehiei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG