Linkuri accesibilitate

Peste șase sute de migranți din Belarus au revenit în Irak


Migranți irakieni, pe aeroportul din Minsk.
Migranți irakieni, pe aeroportul din Minsk.

Aproximativ 600 de irakieni blocați de săptămâni la granița dintre Polonia și Belarus s-au întors acasă pe 26 noiembrie, potrivit relatărilor presei. Sute de irakieni, majoritatea kurzi, au revenit săptămâna trecută cu primele zboruri directe din Belarus, unde mii de migranți rămân în tabere improvizate, pe o vreme cu temperaturi sub zero grade.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe din Irak, Ahmed al-Sahaf, a declarat că 617 cetățeni irakieni s-au repatriat voluntar de la Minsk, cu două avioane ale companiei Iraqi Airways, care au aterizat vineri, 26 noiembrie, la Irbil, capitala regiunii kurde de nord. Pe 18 noiembrie, alți peste 430 de migranți s-au întors din Belarus în Irak, cu aeronave ale Iraqi Airways.

Uniunea Europeană îl acuză pe liderul autoritar belarus Aleksandr Lukașenka de orchestrarea crizei migranților, care sunt aduși din Orientul Mijlociu și direcționați spre granițele statelor membre - Polonia, Letonia și Lituania – ca o răzbunare pentru sancțiunile impuse de UE după ce regimul său a reprimat cu asprime amplele protestele izbucnite după alegerile prezidențiale din august 2020 considerate a fi fraudate.

„Călătorie” eșuată - calvarul unei familii de kurzi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00

Polonia și-a consolidat frontiera în fața valului de migranți ilegali pe care încearcă să-i respingă, o politică criticată de organizații pentru drepturile omului. Varșovia spune că grupuri de migranți continuă să treacă ilegal frontiera din Belarus și a avertizat că măsurile recente ale Minskului pentru repatrierea migranților nu pot interpretate ca o detensionare a situației.

XS
SM
MD
LG