Linkuri accesibilitate

Piotr Verzilov crede că în spatele otrăvirii sale stau serviciile speciale rusești (VIDEO)


Piotr Verzilov (stg.) și Nadejda Tolokonikova (dr.), la Berlin
Piotr Verzilov (stg.) și Nadejda Tolokonikova (dr.), la Berlin

Ipoteza este susținută și de fosta soție a activistului anti-Kremlin, Nadejda Tolokonnikova, care alături de alți câțiva prieteni și membri ai familiei aflați la Berlin s-au văzut nevoiți să-și asigure securitatea - apelând la ajutorul poliției germane.

Activistul „Pussy Riot”, editorul portalului Mediazona, Piotr Verzilov, crede că în spatele otrăvirii sale s-ar putea afla serviciile speciale rusești. Principalul motiv al acestui atac, care l-a ținut în stare gravă la spital ultimele două săptămâni ar fi, consideră activistul anti-Kremlin, investigația pe care el a demarat-o în legătură cu moartea a trei jurnaliști ruși în Republica Centrafricană. Declarațiile au fost făcute de Petr Verzilov într-un interviu acordat tabloidului german Bild.

La ora actuală, activistul se află sub protecția poliției germane. Nadejda Tolokonnikova, fosta sa soție și membră a grupului „Pussy Riot” a declarat, într-un interviu pentru Current Time TV, că decizia de a apela la ajutorul poliției germane a fost luată drept urmare a faptului că toți cei care au venit să-l viziteze pe Verzilov - rude, prieteni sau cunoscuți – erau urmăriți de persoane necunoscute.

Unul dintre cei care a constatat că ar fi urmărit este Hunter Heaney, prietenul și colegul lui Verzilov, care a participat și el la investigația morții celor trei jurnaliști în Republica Centrafricană. Potrivit lui Tolokonnikova, duminică, când se întorcea de la spitalul unde era internat Verzilov, suspectând că este urmărit, Heaney și-a întors brusc mașina și a luat-o în direcția opusă, iar automobilul suspect l-a urmat. Într-unul din pasagerii din acel vehicul, Heaney a recunoscut o persoană pe care o mai văzuse și în zilele anterioare. În interviul pentru Current Time TV, Tolokonnikova povestește detaliile acestui incident:

De ce i-a luat poliția germană sub protecția sa pe Piotr Verzilor și pe apropiații lui?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:02 0:00

Nadejda Tolokonnikova: „Am apelat la ajutorul lor (al organelor de drept din Germania), duminică, a doua zi după un alt incident curios, care i s-a întâmplat lui Hunter Heaney. El tocmai se întorcea de la spital, când a observat că automobilul său este urmat de un alt vehicul. Când a virat brusc și luat-o în direcție opusă, mașina respectivă a făcut aceeași manevră. Hunter a văzut atunci că în automobilul respectiv se afla o persoană pe care o suspectase și anterior de faptul că îl urmărește.

Hunter s-a întors la spital și a chemat poliția. În consecință, poliția germană i-a luat sub protecția sa pe Piotr (Verzilov) și toți apropiații săi care se află acum Berlin. La ora actuală, toți acești oameni circulă doar în compania poliței, dorm într-o casă păzită de poliție, iar dacă pleacă undeva, o fac doar cu minivanul poliției germane. În cazul unui interviu, de exemplu, totul trebuie planificat din timp, cu 24 de ore în avans.”

Verzilov a fost externat de la clinica din Berlin

Miercuri, 26 septembrie, a devenit cunoscut faptul că Verzilov a fost externat de la clinica din Berlin, unde a petrecut ultimele 11 zile, după ce a fost intoxicat, la Moscova, cu o substanță de origine necunoscută, care i-a afectat vederea, capacitatea de a vorbi și de se mișca. Patru zile mai târziu, Verzilov a fost transferat într-un spital din Berlin. La fel ca și medicii de la Moscova, doctorii germani le-au spus rudelor că Verzilov a fost otrăvit, dar nu au putut determina cu exactitate despre ce substanță este vorba.

Potrivit postului de televiziune RTVi, citat de Current Time, Verzilov intenționează să se întoarcă în Rusia, pentru a-și continua activitatea, deși prietenii și rudele sunt împotriva acestui lucru.

XS
SM
MD
LG