Linkuri accesibilitate

Platforma DA cere Parlamentului să aprobe plafonarea „salariilor exagerate”


Platforma DA solicită majorității parlamentare să voteze în a doua lectură proiectul de lege privind plafonarea salariilor exagerate. Inițiativa se referă la revizuirea salariilor la agenții și instituții de stat unde remunerările ajung și până la 180 de mii de lei, se arata într-un comunicat al partidului.

„Am trimis interpelări ca să aflăm salariile unor conducători. Am constat că la unele instituții de stat sunt salarii foarte mari, deși instituțiile sunt în faliment. Dacă luăm salariile de la BNM sau CNPF de 100 de mii, o persoană primește un salariu pe care un pedagog sau medic primește într-un an”, a spus Vasile Năstase, autorul proiectului din legislația trecută, citat în comunicat.

Autorul proiectului menționează că un vicepreședinte a Consiliului de Administrare a CNPF a avut salariu de 1,2 milioane de lei anual sau 100 mii lei lunar.

„Din informațiile pe care le am și din discuțiile cu oamenii din sistem, observăm că noua guvernare nu intenționează să facă ordine în acest sector, cel puțin în primele luni de activitate, acest lucru nu transpare. Temerea mea este că acest proiect va fi scos și nu va fi votat în a doua lectură. Persoanele din sistem sunt eliminate iar în locul lor vor veni altele, care grație noii guvernări vor primi aceleași salarii nesimțite de 100 -180 de mii de lei. Mă adresez președintei Maia Sandu, președintelui Parlamentului, Igor Grosu și deputaților să urgenteze adoptarea în a doua lectură a proiectului privind salariile nesimțite, votat în primă lectură pentru a nu crea percepția că înlocuim aceste persoane puse în funcție de sistemul oligarhic cu alte persoane care sunt în grația actualului sistem”, a declarat autorul proiectului.

Viitoarea lege prevede că salariul lunar al personalului din unitățile bugetare nu va depăși trei salarii medii lunare pe economie. În proiect este, de asemenea, stipulat că personalul din unitățile bugetare care reprezintă statul în societățile comerciale în care acesta deține cote de participație, inclusiv cei desemnați în cadrul consiliilor de conducere a acestor întreprinderi, nu pot beneficia de anumite plăti suplimentare pentru activitatea desfășurată, se mai arată în comunicatul Platformei DA.

XS
SM
MD
LG