Linkuri accesibilitate

„Poate înțeleg și politicienii de la București cât rău au făcut, ucigând alternativa unionistă” (Petrișor Peiu/ziare.com)


Revista presei de la București.

Mai mulți comentatori susțin, într-un fel sau altul, că dosarul Moldova este marele eșec al diplomației române. Petrișor Peiu, unul dintre invitații site-ului ziare.com, amintește că, în iunie 2017, președintele Klaus Iohannis, aflat la doar câteva luni de la preluarea supremei funcții în stat, era primit de noul președinte american Donald Trump. Asta însă, arată Peiu, n-a contat deloc acum, când „pe 3 iunie, la Chișinău, diplomații Uniunii Europene și ai Statelor Unite încheie o înțelegere cu Rusia lui Putin, fără ca măcar să se consulte cu Bucureștiul.

Înțelegerea respectivă este realizată pentru un teritoriu locuit de 3 milioane de vorbitori de limbă română (o majoritate de peste 80% a populației), dintre care 1 milion sunt cetățeni români; înțelegerea respectivă are ca obiect un stat care depinde excesiv și exclusiv de asistența financiară și politică de la București; întelegerea respectivă are ca obiect un stat care depinde comercial de România în cea mai mare măsură (suntem, cu 28%, principalul partener comercial al republicii dintre Prut și Nistru). Înțelegerea respectivă încheie un ciclu periculos de eșecuri internaționale ale țării noastre, incluzând ratarea aderării la OECD și ridicola înfrângere în fața Estoniei în cursa pentru un loc de membru nepermanent al Consiliului de Securitate ONU”. Ieșirea din criză a Republicii Moldova, notează Petrișor Peiu, „s-a facut prin excluderea României, prin onorabilizarea lui Dodon și prin sacrificarea, pe termen mediu, a alianței democratice de la Chișinău. Acum poate înțeleg și politicienii de la București cât rău au făcut, ucigând alternativa unionistă, pentru un pumn de arginți culeși în urma lui Filat sau a lui Plahotniuc...”

Și Ioana Ene-Dogioiu, comentator politic al site-ului, îi vede o parte de vină președintelui Klaus Iohannis și scrie cu ironie evidentă: „În criza de la Chișinău, în care președintele României, lăsat pe dinafară de liderii UE, întâi a fost ambiguu de partea lui Plahotniuc, apoi s-a redresat ascuns după Meleșcanu, după care le-a cerut liderilor UE să facă ceea ce ei făceau deja de zile întregi și în final, apoteotic, și-a trimis consilierul la Chișinău ca să medieze dialogul când Plahotniuc a plecat de unul singur de la guvernare. In final, Ludovic Orban a salutat „​intervenția decisivă”​ a dlui Iohannis. Măiestrie!”

Iar Armand Goșu, analist politic, la rândul său a declarat pentru digi24 și este prezent cu declarațiile pe site-ul acestei televiziuni, că România n-a făcut altceva decât selfie-uri după ce toată povestea se rezolvase. „N-a fost implicată în această operațiune de debarcare a lui Plahotniuc și evident, chiar dacă într-un interviu-două se menționează, lumea de acolo înțelege ce se întâmplă și zâmbește. Mai degrabă, România s-a salvat în ultima clipă, agățându-se de ultimul vagon, de ultima scară și nu e sigur că nu și-a rupt mâna din umăr”. Armand Goșu se referă la prezența pe ultimii metri la Chișinău a consilierului președintelui Iohannis, Bogdan Aurescu, și despre rolul încă îndoielnic al intervenției lui. În interviul consemnat de site-ul digi24, Goșu mai pune o problemă în care, de asemenea, România n-ar fi jucat bine: „Rusia face acum și un folositor exercițiu de imagine, cucerind inimile și mințile moldovenilor, o bătălie esențială în războiul hibrid al zilelor noastre, pe care, din păcate, România a pierdut-o”.

XS
SM
MD
LG